Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is het verkrijgen van links vanaf een andere website naar die van jou. Links kunnen verwijzen naar PDF’s, foto’s, maar verwijzen in de meeste gevallen naar relevante pagina’s op een website.
Er zijn verschillende manieren om linkbuilding toe te passen, maar voor nu delen we het op in twee categorieën:
- Links “verdienen”: Hierbij draait het om het creëren van waardevolle content die door andere mensen gedeeld wordt, omdat zij het weer willen delen met hun volgers. Een voorbeeld is het schrijven van een interessant e-book met daarin een stappenplan om een strategie te bepalen. Veel platformen willen dit ook met hun volgers delen en plaatsen een link vanuit hun website naar de pagina waar zij het e-book kunnen downloaden. Met deze methode is het lastig om links te vergaren. Je moet eerst gezien worden als autoriteit binnen een vakgebied en zelfs dan is het lastig om links te vergaren, omdat je altijd afhankelijk bent van een ander.
- Linkprofiel opbouwen: Bij deze tactiek heb je de touwtjes zelf in handen. Je gaat op zoek naar blogs en andere platforms waar jij een link op wil laten plaatsen. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van een (gast)blog. Er zit een verschil tussen links verkrijgen op relevante, waardevolle blogs en het reageren op comments om zo een linkprofiel op te bouwen. Pas goed op hoe je linkbuilding toepast, want een spammy manier van linkbuilding kan je een penalty in de zoekmachines opleveren.
Waarom is linkbuilding belangrijk?
Nu je weet wat linkbuilding inhoudt, ben je vast ook benieuwd waarom ook jij aan de slag moet met linkbuilding. Want waarom nou linkbuilding? Wij zetten het voor je op een rijtje.
- Relevantie op gebied van SEO: Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Er wordt zelfs gediscussieerd dat een SEO strategie niet compleet is zonder linkbuilding toe te passen. Zoekmachines kijken voornamelijk naar twee onderdelen. Eén daarvan is de relevantie, ofwel sluit de content die je aanbiedt goed aan op de behoefte van de consument. Het tweede onderdeel is autoriteit van je website. Dit wordt uitgedrukt in een waarde, zoals Domain Authority of PageRank. Verwijzende links vanaf een website met hoge autoriteit zorgen ervoor dat de autoriteit van jouw website zal toenemen. Dit zorgt vervolgens weer voor een stijging in de organische posities binnen zoekmachines!
- Meer verkeer: Links zijn ook bedoeld om de lezer naar een waardevolle pagina te sturen. Als lezers van een blog erg geïnteresseerd zijn, is de kans groot dat ze via een link ook op jouw website terecht komen.
- Meer awareness: Ook al klikken mensen niet op je link, ze hebben je merknaam al wel gezien in het artikel. Dat zorgt weer voor meer awareness voor jouw merk.
Waarom zou je linkbuilding moeten overwegen?
Linkbuilding zorgt er niet alleen voor dat je organische posities stijgen en je meer verkeer binnenhaalt. De links op een platform blijven namelijk altijd staan. Dat betekent dat er blijvend verkeer naar je website toe kan komen. En als het platform in autoriteit blijft stijgen, zal jouw website dat indirect ook doen.
Linkbuilding, Domain Authority en Page Authority
Links kunnen gezien worden als ‘kanalen’ waarmee een website een stukje autoriteit doorgeeft aan de website waar hij naar linkt. De autoriteit van een website wordt opgedeeld in twee onderdelen: Domain Authority (DA) en Page Authority (PA). De DA is de waarde van jouw domein, de website als totaalplaatje, en is dus op elke pagina hetzelfde. De PA daarentegen is de waarde van elke individuele pagina en kan dus per pagina verschillen.
Pas wel op dat niet elke website dezelfde hoeveelheid autoriteit ‘doorgeeft’. Websites met een hoge autoriteit, zoals websites van universiteiten en een platform als Frankwatching, zullen meer autoriteit doorgeven dan een website met lage autoriteit, zoals een beginnend blog. Daarnaast geldt ook dat de eerste link vanaf een website waardevoller is dan de tweede of derde link vanaf diezelfde website. Veel links plaatsen op één website is dus minder effectief dan links op verschillende websites te laten plaatsen.
Dofollow vs. nofollow links
De meeste links die je tegenkomt, zijn ‘dofollow’ links. Dit type links geeft aan Google aan dat de link gecrawld mag worden en draagt dus een stukje autoriteit over. Het kan ook zijn dat een website die naar jouw website verwijst, gebruik maakt van een rel=”nofollow” tag. Hiermee geeft de website aan Google aan dat de link niet gevolgd mag worden. Hiermee kan dus ook geen autoriteit doorgegeven worden. Deze ‘nofollow’ links kunnen nog wel voor awareness en verkeer richting je website zorgen, dus volledig waardeloos zijn ze gelukkig niet.
Anchorteksten
Een anchortekst is het woord of de groep woorden die een link ‘ondersteund’. Als voorbeeld: bij de link ‘SEO’ is het woordje SEO de anchortekst. Een anchortekst geeft aan waar de pagina waarnaar gelinkt wordt over gaat. Tot een aantal jaar geleden kon je anchorteksten plaatsen die één op één aansloten met de zoekwoorden waar mensen op zochten, zodat je hiermee hoger in de posities kwam te staan.
Tegenwoordig zijn anchorteksten nog steeds belangrijk en worden deze nog steeds meegenomen in de ranking van een website. Echter, het gebruiken van specifieke zoekwoorden zorgt ervoor dat je links onnatuurlijk ogen en dat kan je een penalty opleveren. Het is dus goed om eerst een tekst te schrijven en vervolgens te bepalen waar een link natuurlijk komt te staan in plaats van een tekst om een link heen schrijven. Dat leest ook nog eens natuurlijker voor je doelgroep.
De ‘juiste’ manier om links op te bouwen
Content is het belangrijkste onderdeel bij linkbuilding. Losse links of links in een forum door een reactie achter te laten zijn niet de juiste manier om een goed backlinkprofiel op te bouwen. Als de link in content van goede kwaliteit geplaatst wordt, is het niet alleen waardevoller voor je posities, maar ook voor de lezer van de content. Bij de juiste manier van linkbuilding let je op de volgende punten:
- Relevantie voor de website: De website waar je content op plaatst, moet aansluiten op jouw branche. Links verkrijgen van een website die niet aansluit op jouw niche worden al snel opgemerkt door de redactie van dat platform, de lezers, de zoekmachine crawlers of zelfs alle drie.
- Autoriteit van de website: Een platform met een hoge Domain Authority is waardevoller dan eentje met een lage autoriteit. De websites met hoge autoriteit maken het voor jou echter niet altijd makkelijk om content te (laten) publiceren. Je moet hard werken om gezien te worden als autoriteit en iemand die bezit over de juiste expertise. Deze platforms kunnen daarnaast ook nog een vergoeding vragen voor het publiceren van je content.
- Diversiteit: Zodra je een link publiceert, geef je een stukje waarde, en dus autoriteit, weg. Zorg er daarom voor dat je in contact blijft komen met verschillende platforms van hoge kwaliteit. Probeer elke twee weken of elke maand een nieuw artikel inclusief link naar jouw website te laten publiceren. Pas wel op dat dit niet vanaf hetzelfde platform gebeurd. De eerste twee links zijn waardevol, daarna neemt de waarde van elke nieuwe link naar jouw website af én kan het er tevens spammy uitzien.
- Relevantie van de link: Zorg dat de link in alle gevallen goed aansluit op de content waarin de link geplaatst is. Niemand wil doorgestuurd worden naar een pagina over meubels wanneer ze een artikel over de snelste smartphones lezen.
- Relevantie van de anchortekst: De anchortekst zorgt ervoor dat zoekmachines zoals Google kunnen begrijpen waar de pagina waarnaar gelinkt wordt, over gaat. Zeer specifieke zoekwoorden of een irrelevante anchortekst kan invloed hebben op de waarde van de link.
- Diversiteit in je linkprofiel: Je backlinkprofiel is een opsomming van alle links die je website vergaard heeft. Hoe meer verschillende websites naar jouw website linken, hoe beter dit is voor je autoriteit. Teveel leunen op één platform waar jij je links op weet te vergaren is niet aan te raden.
- Blijven groeien: Als je begint met kwalitatieve linkbuilding zal je zien dat je Domain Authority snel zal stijgen. Om de groei door te blijven zetten, is het aan te raden om alleen nog platformen te benaderen die een hogere Domain Authority hebben, zodat de autoriteit van jouw website ook blijft toenemen.
Linkbuilding meten en analyseren
Het goed uitvoeren van linkbuilding is net zo belangrijk als het meten en analyseren ervan. Om succesvol te zijn en te kunnen groeien, moet je goed nadenken over de pagina’s die je wilt laten ranken en de reputatie die je wil opbouwen of behouden.
Google heeft zelf geen tool om dit bij te houden, maar er zijn genoeg andere goede tools zoals Ahrefs die je helpen bij het analyseren van je backlinkprofiel en het linkprofiel van je concurrenten. Hiermee kan je ook inzichtelijk maken welke links waardevol zijn, welke links niet de gewenste resultaten hebben opgeleverd en kan je kijken naar mogelijkheden om in de toekomst te kunnen blijven groeien.