SEO voor saas: De complete gids voor meer verkeer en conversie

Auteur:

Brent

Categorie:

SEO

SEO voor saas: De complete gids voor meer verkeer en conversie

Hoi, Brent van Webleaders hier. Hierbij presenteer ik je de complete SEO gids voor meer verkeer en conversie voor SaaS bedrijven. Dit is niet zomaar een gids. Ik zal je tijd niet verspillen door het voor de hand liggende te vertellen en zal daarom niet te diep ingaan op het kiezen van de juiste zoekwoorden, op technische SEO of het promoten van content. In plaats hiervan zal ik je strategische informatie geven over wat SEO kan doen om je Saas-bedrijf direct te helpen. In deze gids zal ik je onder andere leren:

 • Hoe je SEO kunt gebruiken om investeerders te charmeren 

 • Hoe je je product als basis voor je SEO-strategie kunt gebruiken 

 • Hoe je SEO kunt gebruiken om churn te verminderen, LTV te verhogen, CAC/CPA te verlagen en meer MQL's te genereren.

Laten we er meteen induiken. 

Wat is SaaS SEO?

Saas staat natuurlijk voor Software-as-a-Service. Dit is een methode voor het leveren en licentiëren van software waarbij software online toegankelijk is via een abonnement, in plaats van gekocht en geïnstalleerd op individuele computers. Omdat de meeste softwarebedrijven inmiddels overgestapt zijn op deze methode, wordt de term SaaS SEO ook gebruikt om SEO voor B2B en B2C softwarebedrijven te omschrijven. 

Maar de definitie van SaaS SEO is meer specifiek: 

SaaS SEO is de tak van zoekmachineoptimalisatie die zich richt op het verbeteren van de zoekprestaties van Software-as-a-Service (SaaS) bedrijven.

Wat maakt SaaS SEO anders?

Het SaaS bedrijfsmodel is uniek omdat het product theoretisch gezien oneindig schaalbaar is. Een SaaS-bedrijf kan, als het genoeg budget heeft, de producten oneindig doorontwikkelen met oneindig veel functies en een oneindig aantal klanten. SEO’ers voor SaaS-bedrijven kunnen hier gretig gebruik van maken omdat er theoretisch gezien oneindig content geschreven kan worden voor een oneindig aantal doelgroepen. 

Een SaaS-merk of bedrijf kan zich daarom het beste richten op een content-geleide SEO strategie. Dit is dus SEO die hoge kwaliteit, gebruikersgerichte content als een basis heeft. Dit laatste zal ik later toelichten. 

Bij SaaS-bedrijven gelden de volgende twee dingen meer dan bij andere bedrijven: 

 • Je moet je klanten betrokken houden om de Lifetime Value (LTV) van je klanten te maximaliseren en het klantenverlies (churn) tegen te gaan. 

 • Je moet investeerders aantrekken (en daarom zichtbaarheid verhogen),  tevreden houden en ervoor zorgen dat je goede cijfers kan overleggen.

Het probleem van de meeste mensen in SaaS-bedrijven is dat ze niet weten waarover ze moeten schrijven en hoe ze het moeten aanpakken. 

Teamleader features screenshot

De customer journey

Je moet eerst de ‘customer journey’ onder de loep nemen en daarna een strategie vormen. Klanten zijn namelijk niet meteen klaar om te kopen; de reis van de klant en de cyclus van een verkoop zijn veel ingewikkelder dan dat. 

Je kunt de customer journey het beste in beeld brengen met een marketing trechter ofwel marketing funnel

De marketingfunnel 

Een marketingfunnel is een visualisatie-tool waarmee je de reis voor jouw potentiële klant in beeld brengt. De klant beweegt zich van boven naar beneden in de onderdelen van een trechter. De reis van de klant begint wanneer hij nog niets weet van het bedrijf en eindigt als hij een (tevreden) klant of ‘verwijzer’ wordt. In iedere fase van de customer journey staat een bepaald doel centraal om ervoor te zorgen dat de klant in de volgende fase komt. Door middel van boodschappen kan de klant bewust worden gemaakt van zijn probleem en de oplossingen die je hiervoor als bedrijf kan bieden. 

Marketingfunnel voor SaaS bedrijven

Zo heb je aan de bovenkant van de funnel voor SaaS-bedrijven het doel om mensen te voorlichten (Aandacht) die niet weten dat hun oplossing bestaat. 

Daaronder richt je je op mensen die de oplossing kennen maar niet jouw merk of product en je probeert hun Bewustzijn daarvan te vergroten

Je moet ondertussen ook mensen aantrekken die al op zoek zijn naar jouw merk (branded queries)

Daaronder richt je je op gebruikers die de oplossing kennen maar nog niet begrijpen hoe de oplossing kan helpen bij hun werkzaamheden en zorg je ervoor dat ze om je product te Overwegen

Dan help je mensen om te begrijpen dat jouw product beter is dan die van je concurrent en zet je ze om van prospect naar een klant (Conversie))

Als laatste probeer je om bestaande klanten betrokken te houden en een Advocate (Verwijzer) te maken. Dit zijn tevreden klanten die anderen naar jou doorverwijzen. 

Ik hoor je nu denken: ‘maar Brent, hoe creëer ik nu aantrekkelijke content om deze doelen in iedere fase te bereiken?’. Ik zal nu hier verder op inzoomen. 

Stages of a saas sales funnel

Focus op gebruikers, niet zoekwoorden

Het eerste wat je moet weten om doeltreffende content te schrijven, is dat je niet moet richten op de zoektermen, maar op de gebruiker. Dit gaat wellicht tegen het traditionele begrip van SEO in, maar het is een zeer populair idee dat door SEO-fenomeen Eli Schwartz in 2021 is uitgewerkt in zijn boek ‘Product-led SEO’. In plaats van te focussen op de zoektermen, focus je je op onderwerpen waar je klanten echt om geven en graag meer over willen lezen. Datgene waar ze wakker van liggen. Waar ze gepassioneerd over zijn. De redenen waarom ze wellicht van product gaan wisselen in de nabije toekomst….

Het is een zeer organische manier van denken.

Behoud je klanten met SaaS-SEO

Wat Product-led SEO voor SaaS-bedrijven bijvoorbeeld kan doen is om het risico te verlagen dat bestaande klanten afhaken wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe functies, tools of andere manieren om problemen op te lossen. 

Stel je voor dat je een projectmanagementtool aanbiedt. Een van je klanten werkt voor veel verschillende klanten en heeft behoefte aan functionaliteiten voor het aanmaken van dashboards voor iedere klant. Echter, je basisversie van de tool biedt deze mogelijkheid niet. De oplossing kan zijn om over te stappen naar een geavanceerdere versie van de tool, maar niet alle gebruikers zijn hiervan op de hoogte. Er zijn klanten die specifiek zoeken naar termen zoals "klantportaal tool". Hoewel dit misschien niet de meest gebruikte zoekterm is, kan het ontbreken van jouw tool in de zoekresultaten ervoor zorgen dat je deze potentiële klanten misloopt. En als deze klanten geen oplossing vinden, zullen anderen hoogstwaarschijnlijk hetzelfde pad volgen.

Met SaaS SEO focussen we dus niet alleen op het zoekvolume van zoektermen, maar richten we ons op het creëren van content over onderwerpen die klanten belemmeren om hun werk te doen. Doe dus  onderzoek naar de problemen waar je klanten tegenaan lopen en stem hier je SEO-strategie en content op af. 

SEO kan je dus helpen om je klanten te behouden. Wat kan SEO nog meer betekenen voor jouw SaaS-bedrijf? 

Hoe kan SEO daadwerkelijk SaaS-merken helpen?

 1. Klanten behouden (churn verlagen, LTV verhogen)

 2. Meer organisch verkeer, merkbekendheid, merkequiteit en merkzichtbaarheid.

 3. Meer organische leads/aanmeldingen/MQL's/demonstraties.

 4. Samenstelling, kosteneffectieve groei.

 5. Lagere acquisitiekosten.

 6. Verbeterde andere marketinginspanningen door algemene merkzichtbaarheid.

 7. Ondersteuning van lange verkoopcycli.

 8. Trek investeerders aan en vergemakkelijk financieringsrondes.

SaaS SEO benefits


Marketing diversiteit verhogen: betaald en organisch

Voor een beginnend SaaS-bedrijf is het essentieel om groei te stimuleren door middel van advertenties. Maar advertenties op zichzelf zijn geen duurzame groeimotor; na een tijdje kunnen ze je niet meer verder helpen. De kracht van advertenties is beperkt door: 

 • De hoge kosten

 • Afnemende opbrengsten

 • Het beperkte bereik

 • Het plafond voor je budget

 • De gevoeligheid voor verschuivingen in de markt

 • Zorgen over privacy-schendingen

SEO kan SEA goed complementeren. SEA vangt het betaald verkeer en SEO het organisch verkeer. De waarde van organisch verkeer mag nooit onderschat worden. Het is een onmisbaar onderdeel voor elke succesvolle website.

SEO is een duurzame oplossing voor SaaS bedrijven. Het helpt niet alleen eenmalig geld binnen te halen, maar de voordelen stapelen op en evolueren in iets groter dan de som van de aparte voordelen. Blijf lezen en ik leg het je uit. 

SEO-resultaten leiden tot schaalbare groei

Er heerst vaak een misvatting over SEO. Veel mensen zien het als een kostenpost, wellicht omdat ze vastzitten in de mentaliteit van betaalde marketing. Wanneer je investeert in advertenties, of dat nu op sociale media of in zoekmachines is, wil je onmiddellijk resultaten zien, want het is een directe uitgave. Als je de geldkraan dichtdraait (stop met adverteren), stopt de inkomstenstroom. Wanneer je in een SaaS SEO-campagne investeert, gebeurt dit via het creëren van waardevolle inhoud.

Je website en de inhoud ervan zijn jouw eigendommen die je daadwerkelijk bezit. In feite bouw je een huis in plaats van het te huren. Dit is precies waarom we kunnen spreken van "samengestelde groei": elke nieuwe stukje inhoud of elke verwijzing naar je website bouwt voort op wat er al is opgebouwd.

Succesvolle SaaS-bedrijven (zoals Hubspot) gebruiken contentmarketing als een middel om exponentieel te groeien. Ze doen gedegen onderzoek, hebben geduld, doen geen halfslachtig werk en creëren content die een specifieke doelgroep helpt. 

SEO helpt CPA en CAC te verlagen

SEO biedt een effectieve manier om de kosten per acquisitie (CPA) en klant acquisitiekosten (CAC) te beheersen, en dit speelt een cruciale rol bij het succes van SaaS-bedrijven. Het SaaS-bedrijfsmodel stelt deze ondernemingen in staat om aanzienlijk meer te investeren in klantwerving, dankzij de hogere Customer Lifetime Value (LTV) die ze kunnen realiseren. Dit betekent dat zowel de CPA als de CAC aan de hoge kant kunnen zijn, zolang er maar een positieve return on investment wordt behaald.

Het verbeteren van SEO kan op diverse manieren bijdragen aan het verlagen van de CPA en CAC:

 • Verhoogd aantal organische Marketing Qualified Leads (MQLs) en Product Qualified Leads (PQLs), waardoor er meer potentiële klanten worden aangetrokken.

 • Markteducatie over jouw oplossing om de vraag te vergroten.

 • Biedt een waardevolle bron van retargetingmateriaal vanuit organisch verkeer, wat inhoudt dat gebruikers die je website bezoeken later kunnen worden benaderd met zeer gerichte advertenties.

 • Een toename van zichtbaarheid en merkbekendheid leidt tot een verhoogde merkwaarde, wat resulteert in meer betrokkenheid bij advertenties.

Om daadwerkelijk een daling van CAC en CPA te bewerkstelligen, moeten SaaS-merken strategisch te werk gaan:

 • Identificeer relevante onderwerpen voor content die potentiële kopers of aanmeldingen aantrekt.

 • Bepaal het soort content dat nodig is om de vragen van deze potentiële klanten te beantwoorden.

Het is van essentieel belang om niet ondoordacht te werk te gaan, omdat dit problemen kan veroorzaken. Dit is de reden waarom veel merken falen in contentmarketing en SEO. Een doordachte aanpak is de sleutel tot succes op dit gebied.

SEO-content helpt churn te verminderen door bestaande klanten betrokken te houden

Tijdens het runnen van mijn agency ben ik bekend geraakt met de uitdagingen van het vinden van geschikte tools voor mijn zakelijke behoeften. Een voorbeeld hiervan is mijn zoektocht naar een oplossing voor klantportalen.

Mijn werknemers en ik gebruiken ClickUp om taken bij te houden voor meedere klanten. Daarnaast wilde ik ook voor iedere klant een eigen dashboard aanmaken. Dus begon ik te zoeken naar een oplossing met de zoekterm "client dashboard".

Wat ik ontdekte, was dat ClickUp zelf niet verscheen in de zoekresultaten, maar wel een video waarin uitgelegd wordt hoe je zo'n dashboard kan maken in ClickUp.

Hoewel ik al een bestaande klant ben, ben ik nog steeds op zoek naar alternatieve manieren om mijn problemen te verlichten. Zoals je kunt zien in de screenshot hieronder, staat Clickup zelf nergens op de eerste pagina wanneer er wordt gezocht naar "client dashboard".

Jouw bestaande gebruikers zijn hetzelfde: ze gebruiken misschien jouw tool al, maar ze zullen vertrekken zodra zich een betere kans voordoet. Stel je nu eens voor dat Clickup wel was verschenen toen ik zocht naar het opzetten van dashboards voor klanten. Hoe anders zou dat verhaal zijn geweest?

new tool search on google - seo results

Je moet er zijn wanneer jouw bestaande klanten zoeken.

Het goede nieuws is dat, zoals mijn vorige voorbeeld laat zien, het type dingen waar jouw bestaande klanten naar zoeken (afgezien van ondersteuningsgerelateerde zaken, die je ook zeker moet hebben) heel dicht bij de "Aandacht" fase van de trechter ligt. Dus je kunt hier "twee vliegen in één klap slaan" - maar je moet ervoor zorgen dat je jouw content ook op hen afstemt.

Content onderwerpen, zoekwoordenonderzoek en zoekvolume

Ik wil hier even de tijd nemen om een ​​zeer belangrijk onderwerp te bespreken.

Toen je het bovenstaande gedeelte las, had je misschien de volgende reactie: "Waarom zou ik in hemelsnaam middelen besteden aan het schrijven van content over zoekwoorden met zo'n lage zoekvolume?" In zekere zin heb je gelijk: deze specifieke zoektermen hebben inderdaad een laag zoekvolume:

Search volumes on semrush

Zoekvolume is GEEN goede maatstaf om te beslissen waarover je moet schrijven - verre van dat. Dit is waar zoveel merken de fout in gaan: je schrijft geen stuk content omdat een tool je vertelt dat te doen.

Je schrijft over iets omdat het mensen 's nachts wakker houdt. Met andere woorden, je moet weten waar je gebruikers 's nachts wakker van liggen - of op zijn minst wat hen ervan weerhoudt hun werk goed te doen.

SEO & Content Marketing versterken alle kanalen

Wist je dat succesvolle SEO-campagnes een verrassend effect hebben? Ze versterken namelijk niet alleen je online zichtbaarheid, maar boosten ook de effectiviteit van je andere marketingkanalen. Denk hierbij aan:

 • Betaalde zoekadvertenties

 • Betaald verkeer via sociale media

 • Organisch verkeer via sociale media

 • E-mailmarketing

 • En meer!

Dit wordt mogelijk gemaakt door een interessant fenomeen genaamd het 'mere exposure effect'. Kort gezegd komt het hierop neer: hoe vaker mensen met iets worden geconfronteerd, hoe positiever ze erover gaan denken. Dit verklaart deels waarom reclame zo goed werkt. Met andere woorden, wanneer jouw merk vaker wordt gezien, neemt de kans toe dat mensen bij jou kopen.

SaaS SEO & contentmarketing dragen bij aan een grotere bekendheid van je merk en verhogen daarmee de merkwaarde, vooral als je aandacht besteedt aan het creëren van hoogwaardige content. Dit resulteert vervolgens in effectievere marketingcampagnes in het algemeen.

Een ander voordeel is dat je jouw SEO-content op diverse manieren kunt hergebruiken:

 • Gebruik het als inspiratie voor socialemediaposts

 • Maak er video's van

 • Bundel het tot eBooks of witte papieren

 • Stel checklists samen

 • Creëer aantrekkelijke slide decks

 • En vergeet niet: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Fantastische contentmarketing ondersteunt de verkoopcyclus

Last but not least, SEO kan een waardevolle rol spelen bij het ondersteunen van jouw verkoopcyclus. De impact hiervan kan variëren afhankelijk van het type SaaS-bedrijf dat je runt. Niet alle SaaS-merken bieden een gratis plan en een €20 pro plan aan. Sommige hebben aanzienlijk hogere toetredingsdrempels, waardoor de verkoopcyclus langer wordt:

 • HR

 • Financiën

 • SaaS op ondernemingsniveau

 • En andere

Bovendien hebben bepaalde SaaS-bedrijven een enterprise-versie. Zo kan het bijvoorbeeld voor een freelancer een snelle beslissing zijn om zich te abonneren op Hubspot, maar voor een bedrijf met meer dan 50 medewerkers kan het kiezen tussen Hubspot en Salesforce aanzienlijk langer duren. In dit geval is het van cruciaal belang om beschikbaar te zijn en potentiële klanten te ondersteunen bij hun besluitvormingsproces. SEO en contentmarketing kunnen helpen om dagelijks onder de aandacht te blijven terwijl jouw verkoopteam actief is. En als jouw concurrenten aanwezig zijn en jij niet... tja, dan begrijp je vast wat ik bedoel.

Investeerders zijn dol op zichtbaarheid en ranglijsten binnen SEO!

Investeerders zijn gek op zichtbaarheid en ranglijsten binnen SEO! Het is grappig hoe vaak ondernemers me vragen om hun SEO te verbeteren om te scoren op super competitieve zoektermen, allemaal om huidige en potentiële investeerders onder de indruk te maken. Maar weet je, dat is eigenlijk de verkeerde aanpak! Het geheim? Nou, de meeste zakelijke resultaten komen eigenlijk voort uit het focussen op zoekopdrachten met een zeer hoge intentie. Dus als je alleen maar in SEO investeert om te pronken met je ranglijst op de meest competitieve zoektermen in jouw branche, dan blijft dat bitter smaken.

Zichtbaarheid = Geloven: Een sterke online aanwezigheid en hoge zoekranglijsten laten zien dat jouw bedrijf serieus is en klaar is om te groeien.

Indrukwekkende Ranglijsten: Als je bedrijf hoog scoort in zoekresultaten, laat dat zien dat je de concurrentie aankan en dat trekt de aandacht van investeerders!

Kortom, SEO kan niet alleen klanten aantrekken, maar ook investeerders verleiden. Zorg dus dat je online opvalt en wie weet wie er langs komt voor een babbeltje en een investering!

SaaS Content Marketing: Hoe bouw je langs de hele funnel?

Oke, riemen vast, want we gaan een mythe doorprikken: Zoekvolume en Keyword Moeilijkheidsgraad? Dat zijn niet de grote jongens die jouw SaaS SEO-strategie aansturen.

Weet je nog, die SaaS-funnel waar we het eerder over hadden? Nou, laten we die eens lekker opschudden:

 • Eigen Merk: Mensen die specifiek naar jou zoeken, zoals "hubspot gratis crm".

 • Aandacht: Ze hebben problemen, maar weten nog niet dat jouw oplossing bestaat. Denk aan "hoe word ik productiever".

 • Bewustzijn: Ze weten dat er een oplossing is, maar kennen jouw merk nog niet. "Wat is een to-do lijst".

 • Overweging: Ze hebben jouw oplossing op het oog en wegen hun opties af. "projectmanagement tool".

 • Conversie: Ze hebben hun keuze gemaakt en hebben de beste provider nodig. Denk aan "clickup vs asana".

 • Klant: Ze zijn binnen, maar zoeken nog naar functies.

Maar hé, laten we er een beetje pit aan toevoegen met wat marketeer jargon: Top Of the Funnel (TOFU), Middle Of the Funnel (MOFU), en Bottom Of the Funnel (BOFU) Content.

 • TOFU: Aandacht + Bewustzijn

 • MOFU: Overweging

 • BOFU: Conversie

Laten we eens spieken bij ClickUp, de koploper op gebied van projectmanagement:

TOFU Zoekwoordstrategie

We hebben het over de fase waar bezoekers nog niet op jacht zijn naar projectmanagementoplossingen. Het draait allemaal om zaadjes planten en ze het licht laten zien.

ClickUp serveert blogjuweeltjes met hoog-niveau zoekwoorden zoals:

 • voorbeelden van mindmaps

 • teambuilding activiteiten

 • kaban bord

 • sjabloon voor projectcharter

 • taakbeheer

Waarom? Omdat wanneer je ClickUp bent, je kunt freewheelen over dingen die vrij ver van projectmanagement liggen, en toch indruk maakt.

MOFU Zoekwoordstrategie

Nu zijn we in de buik van de trechter. Ze hebben het over projectmanagementsoftware, maar zijn nog niet overtuigd.

Voor ClickUp draait het allemaal om zoekwoorden zoals:

 • gratis projectmanagementsoftware

 • taakbeheersoftware

 • doelstellingen bijhouden tools

 • beste projectmanagementtools

BOFU Zoekwoordstrategie

Hier hebben ze hun trouw verklaard, en nu kijken ze naar de providers.

ClickUp heeft zijn zinnen gezet op hoog-intentie zoekwoorden zoals:

 • asana alternatieven

 • jira alternatieven

 • waarom kiezen voor clickup

 • clickup prijzen

 • clickup beoordelingen

 • clickup vs asana

En dit is waar jouw SaaS vaardigheden schitteren. Check de Asana-alternatieve pagina van ClickUp:

Een Praktische Gids voor SaaS SEO in 4 Stappen

Tot dusver heb ik veel gesproken over SaaS SEO vanuit een zakelijk oogpunt. Hoewel dit belangrijk is omdat dergelijke informatie niet altijd direct beschikbaar is online, wil ik nu graag de tijd nemen om in te zoomen op een actiegericht, 4-stappen proces voor SaaS SEO:

 1. Technische SEO

 2. SEO Strategie

 3. SEO Content

 4. SaaS Linkbuilding & Promotie

Stap 1: Technische SEO voor SAAS bedrijven

Technische SEO wordt vaak gezien als het startpunt. Het is essentieel dat zoekmachines je website gemakkelijk kunnen vinden, crawlen en begrijpen. Het is als het kopen van een loterijticket: het garandeert niet dat je wint, maar zonder een ticket maak je geen kans.

Wat omvat technische SEO voor SaaS-websites? Hoewel het belangrijk is, wordt het soms overschat. Ongeveer 90% van de SaaS-websites doet het al redelijk goed op dit gebied. Dat betekent niet dat je het moet negeren, maar het moet niet je enige focus zijn. Richt je vooral op de inhoud.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van technische SEO om te controleren:

 • Optimalisatie van robots.txt

 • Beheer van redirects

 • Oplossing van crawlbaarheidsproblemen

 • Gebruik van XML- en HTML-sitemaps

 • Optimalisatie van metadata (titeltags, metabeschrijvingen)

 • Implementatie van gestructureerde gegevens

 • Oplossen van fouten (bijv. 4xx)

 • Beheer van URL-structuur

 • Implementatie van Hreflang-tags (voor internationale websites)

 • Tracking met behulp van Analytics & Search Console

2. Strategie voor SaaS SEO: De gids voor zoekwoordenonderzoek voor SaaS SEO

Naar mijn mening is de SEO-strategie het belangrijkste onderdeel van SaaS SEO. Ongeacht hoe goed je content en promotie-inspanningen zijn, als niets is afgestemd op je overkoepelende bedrijfsdoelen, is het allemaal waardeloos. Strategie is HEEL belangrijk. Er zijn (minstens) 5 zeer belangrijke stappen als het gaat om het opbouwen van de juiste SaaS SEO-strategie:

1. Concurrentieanalyse

2. Content ideeën bedenken

3. Zoekwoordenonderzoek voor SaaS SEO

4. Compileren in een contentkalender

5. Categoriseren met behulp van een Hub/Spoke- of Pijler/Cluster-model

Gebruik concurrentie als basis van je strategie

Ten eerste is er een zeer grote kans dat je directe concurrenten hebt. En zo niet, dan zijn er zeker bedrijven die dezelfde doelgroep hebben. Bijvoorbeeld, ScaleCrush is een B2B SaaS SEO Agency. Onze doelgroep zijn SaaS-oprichters en marketing executives (ja, jij!). Die doelgroep wordt gedeeld met SaaS ontwikkelingsbedrijven, SaaS e-mailmarketingbedrijven, SaaS adviesbureaus, enzovoort. We zouden dom zijn om daar niet te beginnen bij het ontwerpen van onze SEO-strategie!

Content ideeën bedenken rondom je gebruikers en zoekwoorden onderzoeken

Ten tweede kunnen we exacte contentstukken uitwerken door zoekwoordenonderzoek te doen. Zie je hoe we niet beginnen met zoekwoordenonderzoek? We beginnen eerst met content ideeën. Dan doen we onderzoek naar zoekwoorden. Onthoud: gebruikers eerst, zoekwoorden later.

Categoriseren van content rondom contenthubs

Als vierde kunnen we dit alles samenstellen in een contentkalender:

 • Ideeën van concurrenten

 • Ideeën van gebruikersonderzoek

 • Alle uitgewerkte content dankzij zoekwoordenonderzoek.

Tenslotte is de laatste stap om al die content te categoriseren met behulp van een Hub & Spoke-model. Dit model vereist dat we "Content Hubs" bouwen rond een specifiek onderwerp, en deze uitbreiden naar Spoke-posts. Biteable heeft bijvoorbeeld een Content Hub rond "videomarketing", die wordt ondersteund door meerdere gerelateerde Spoke-posts over specifieke onderwerpen:

 • Videomarketing

 • Statistieken van videomarketing

 • Productmarketingvideo's

 • Kosten van videomarketing

 • Strategie voor videomarketing

Vergis je niet door te denken dat je honderden artikelen nodig hebt om verkeer naar je website te krijgen. Zelfs met slechts een paar tientallen goed doordachte en gerichte berichten kun je al aanzienlijke bezoekersaantallen en inkomsten genereren.

3. Hoe ziet goede SaaS-content er eigenlijk uit?

Nu je je contentkalender hebt, is het tijd om die content te produceren. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet!

Goede SaaS-content moet expertise en vertrouwen uitstralen, en het moet je gebruikers overtuigen dat je hun problemen kunt oplossen (oftewel, hen kunt helpen hun werk beter te doen).

Wij volgen een strikt raamwerk bij het maken van content:

 1. Onderzoek naar zoekintentie

 2. Contentopzet maken

 3. Contentbrief opstellen

 4. Schrijven van de content

 5. Redigeren en proeflezen

 6. Publiceren

Alles begint met een UITSTEKENDE contentbrief en opzet. De brief is het belangrijkste onderdeel van het productieproces. Geen brief betekent slechte content en veel frustratie, geloof me. Ik spreek uit ervaring.

Dus, hoe maken we een goede brief?

 1. Onderzoek naar zoekintentie: Eerst onderzoeken we welke content mensen verwachten wanneer ze een zoekopdracht invoeren. Dit doen we via gebruikersonderzoek, analyse van de zoekresultatenpagina (SERP) en uitgebreide contentonderzoek.

 2. Contentopzet maken: Vervolgens zetten we alle verzamelde informatie om in een gedetailleerde opzet. Deze beschrijft de structuur van de content, met uitgewerkte H2's en H3's.

 3. Contentbrief opstellen: In de derde stap schrijven we een contentbrief met opsommingstekens die precies aangeven wat in elke sectie moet staan.

Pas daarna wordt de brief aan een schrijver gegeven om de daadwerkelijke content te creëren. Dit helpt ons om de "schrijversvariatie" te beperken en ervoor te zorgen dat de content waardevol is.

Content outline example

4. SaaS Linkbuilding en Contentpromotie

Je hebt je strategie en contentkalender klaar. Je hebt een tiental geweldige contentstukken, allemaal goed gestructureerd rond een hub-pagina. Maar wat nu?

Nu is het tijd om die content te promoten door middel van SaaS linkbuilding. Ongeacht wat Google je probeert te laten geloven, blijven links een cruciale factor in moderne SEO. Veel SEO-experts zeggen graag dat "geweldige content backlinks aantrekt." Dat klopt, maar je moet die content nog steeds onder de juiste ogen brengen om daadwerkelijk links te krijgen.

Hier zijn een paar effectieve SaaS linkbuilding-tactieken die je kunt gebruiken:

 1. Broken Linkbuilding: Zoek naar gebroken links op relevante websites en stel voor om jouw content als vervanging te gebruiken.

 2. Ongekoppelde Merken: Identificeer vermeldingen van je merk die nog niet zijn gekoppeld en vraag om een link.

 3. Digitale PR: Creëer nieuwswaardige content en promoot deze bij media en bloggers.

 4. Gastbloggen: Schrijf artikelen voor andere websites in ruil voor een backlink naar jouw site.

 5. Linkwaardige Content: Produceer content die zo waardevol en uniek is dat mensen er automatisch naar willen linken.

Het promoten van je content is net zo belangrijk als het creëren ervan. Zorg ervoor dat je een gedegen plan hebt voor linkbuilding en contentpromotie om je SEO-inspanningen te maximaliseren.

Zet de eerste stap naar succes

Ben je klaar om je SaaS-bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen met een krachtige SEO-strategie? Wacht niet langer! Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen bij het optimaliseren van je SEO-inspanningen en het realiseren van je groeidoelen.

Laten we beginnen aan de reis naar betere zichtbaarheid, hogere rankings en indrukwekkende resultaten. Jouw succesverhaal begint hier!

Conclusie: De kracht van een sterke SaaS SEO-strategie

Het opbouwen van een succesvolle SaaS SEO-strategie is geen eenvoudige taak, maar met de juiste aanpak en toewijding kan het enorme voordelen opleveren voor je bedrijf. Door te focussen op technische SEO, een doordachte strategie, hoogwaardige content en effectieve linkbuilding, leg je een sterke basis voor organische groei. Vergeet niet dat het proces continu is; blijf je strategie bijwerken en je content optimaliseren om voorop te blijven lopen in de concurrerende SaaS-markt.

SEO voor saas: De complete gids voor meer verkeer en conversie

Hoi, Brent van Webleaders hier. Hierbij presenteer ik je de complete SEO gids voor meer verkeer en conversie voor SaaS bedrijven. Dit is niet zomaar een gids. Ik zal je tijd niet verspillen door het voor de hand liggende te vertellen en zal daarom niet te diep ingaan op het kiezen van de juiste zoekwoorden, op technische SEO of het promoten van content. In plaats hiervan zal ik je strategische informatie geven over wat SEO kan doen om je Saas-bedrijf direct te helpen. In deze gids zal ik je onder andere leren:

 • Hoe je SEO kunt gebruiken om investeerders te charmeren 

 • Hoe je je product als basis voor je SEO-strategie kunt gebruiken 

 • Hoe je SEO kunt gebruiken om churn te verminderen, LTV te verhogen, CAC/CPA te verlagen en meer MQL's te genereren.

Laten we er meteen induiken. 

Wat is SaaS SEO?

Saas staat natuurlijk voor Software-as-a-Service. Dit is een methode voor het leveren en licentiëren van software waarbij software online toegankelijk is via een abonnement, in plaats van gekocht en geïnstalleerd op individuele computers. Omdat de meeste softwarebedrijven inmiddels overgestapt zijn op deze methode, wordt de term SaaS SEO ook gebruikt om SEO voor B2B en B2C softwarebedrijven te omschrijven. 

Maar de definitie van SaaS SEO is meer specifiek: 

SaaS SEO is de tak van zoekmachineoptimalisatie die zich richt op het verbeteren van de zoekprestaties van Software-as-a-Service (SaaS) bedrijven.

Wat maakt SaaS SEO anders?

Het SaaS bedrijfsmodel is uniek omdat het product theoretisch gezien oneindig schaalbaar is. Een SaaS-bedrijf kan, als het genoeg budget heeft, de producten oneindig doorontwikkelen met oneindig veel functies en een oneindig aantal klanten. SEO’ers voor SaaS-bedrijven kunnen hier gretig gebruik van maken omdat er theoretisch gezien oneindig content geschreven kan worden voor een oneindig aantal doelgroepen. 

Een SaaS-merk of bedrijf kan zich daarom het beste richten op een content-geleide SEO strategie. Dit is dus SEO die hoge kwaliteit, gebruikersgerichte content als een basis heeft. Dit laatste zal ik later toelichten. 

Bij SaaS-bedrijven gelden de volgende twee dingen meer dan bij andere bedrijven: 

 • Je moet je klanten betrokken houden om de Lifetime Value (LTV) van je klanten te maximaliseren en het klantenverlies (churn) tegen te gaan. 

 • Je moet investeerders aantrekken (en daarom zichtbaarheid verhogen),  tevreden houden en ervoor zorgen dat je goede cijfers kan overleggen.

Het probleem van de meeste mensen in SaaS-bedrijven is dat ze niet weten waarover ze moeten schrijven en hoe ze het moeten aanpakken. 

Teamleader features screenshot

De customer journey

Je moet eerst de ‘customer journey’ onder de loep nemen en daarna een strategie vormen. Klanten zijn namelijk niet meteen klaar om te kopen; de reis van de klant en de cyclus van een verkoop zijn veel ingewikkelder dan dat. 

Je kunt de customer journey het beste in beeld brengen met een marketing trechter ofwel marketing funnel

De marketingfunnel 

Een marketingfunnel is een visualisatie-tool waarmee je de reis voor jouw potentiële klant in beeld brengt. De klant beweegt zich van boven naar beneden in de onderdelen van een trechter. De reis van de klant begint wanneer hij nog niets weet van het bedrijf en eindigt als hij een (tevreden) klant of ‘verwijzer’ wordt. In iedere fase van de customer journey staat een bepaald doel centraal om ervoor te zorgen dat de klant in de volgende fase komt. Door middel van boodschappen kan de klant bewust worden gemaakt van zijn probleem en de oplossingen die je hiervoor als bedrijf kan bieden. 

Marketingfunnel voor SaaS bedrijven

Zo heb je aan de bovenkant van de funnel voor SaaS-bedrijven het doel om mensen te voorlichten (Aandacht) die niet weten dat hun oplossing bestaat. 

Daaronder richt je je op mensen die de oplossing kennen maar niet jouw merk of product en je probeert hun Bewustzijn daarvan te vergroten

Je moet ondertussen ook mensen aantrekken die al op zoek zijn naar jouw merk (branded queries)

Daaronder richt je je op gebruikers die de oplossing kennen maar nog niet begrijpen hoe de oplossing kan helpen bij hun werkzaamheden en zorg je ervoor dat ze om je product te Overwegen

Dan help je mensen om te begrijpen dat jouw product beter is dan die van je concurrent en zet je ze om van prospect naar een klant (Conversie))

Als laatste probeer je om bestaande klanten betrokken te houden en een Advocate (Verwijzer) te maken. Dit zijn tevreden klanten die anderen naar jou doorverwijzen. 

Ik hoor je nu denken: ‘maar Brent, hoe creëer ik nu aantrekkelijke content om deze doelen in iedere fase te bereiken?’. Ik zal nu hier verder op inzoomen. 

Stages of a saas sales funnel

Focus op gebruikers, niet zoekwoorden

Het eerste wat je moet weten om doeltreffende content te schrijven, is dat je niet moet richten op de zoektermen, maar op de gebruiker. Dit gaat wellicht tegen het traditionele begrip van SEO in, maar het is een zeer populair idee dat door SEO-fenomeen Eli Schwartz in 2021 is uitgewerkt in zijn boek ‘Product-led SEO’. In plaats van te focussen op de zoektermen, focus je je op onderwerpen waar je klanten echt om geven en graag meer over willen lezen. Datgene waar ze wakker van liggen. Waar ze gepassioneerd over zijn. De redenen waarom ze wellicht van product gaan wisselen in de nabije toekomst….

Het is een zeer organische manier van denken.

Behoud je klanten met SaaS-SEO

Wat Product-led SEO voor SaaS-bedrijven bijvoorbeeld kan doen is om het risico te verlagen dat bestaande klanten afhaken wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe functies, tools of andere manieren om problemen op te lossen. 

Stel je voor dat je een projectmanagementtool aanbiedt. Een van je klanten werkt voor veel verschillende klanten en heeft behoefte aan functionaliteiten voor het aanmaken van dashboards voor iedere klant. Echter, je basisversie van de tool biedt deze mogelijkheid niet. De oplossing kan zijn om over te stappen naar een geavanceerdere versie van de tool, maar niet alle gebruikers zijn hiervan op de hoogte. Er zijn klanten die specifiek zoeken naar termen zoals "klantportaal tool". Hoewel dit misschien niet de meest gebruikte zoekterm is, kan het ontbreken van jouw tool in de zoekresultaten ervoor zorgen dat je deze potentiële klanten misloopt. En als deze klanten geen oplossing vinden, zullen anderen hoogstwaarschijnlijk hetzelfde pad volgen.

Met SaaS SEO focussen we dus niet alleen op het zoekvolume van zoektermen, maar richten we ons op het creëren van content over onderwerpen die klanten belemmeren om hun werk te doen. Doe dus  onderzoek naar de problemen waar je klanten tegenaan lopen en stem hier je SEO-strategie en content op af. 

SEO kan je dus helpen om je klanten te behouden. Wat kan SEO nog meer betekenen voor jouw SaaS-bedrijf? 

Hoe kan SEO daadwerkelijk SaaS-merken helpen?

 1. Klanten behouden (churn verlagen, LTV verhogen)

 2. Meer organisch verkeer, merkbekendheid, merkequiteit en merkzichtbaarheid.

 3. Meer organische leads/aanmeldingen/MQL's/demonstraties.

 4. Samenstelling, kosteneffectieve groei.

 5. Lagere acquisitiekosten.

 6. Verbeterde andere marketinginspanningen door algemene merkzichtbaarheid.

 7. Ondersteuning van lange verkoopcycli.

 8. Trek investeerders aan en vergemakkelijk financieringsrondes.

SaaS SEO benefits


Marketing diversiteit verhogen: betaald en organisch

Voor een beginnend SaaS-bedrijf is het essentieel om groei te stimuleren door middel van advertenties. Maar advertenties op zichzelf zijn geen duurzame groeimotor; na een tijdje kunnen ze je niet meer verder helpen. De kracht van advertenties is beperkt door: 

 • De hoge kosten

 • Afnemende opbrengsten

 • Het beperkte bereik

 • Het plafond voor je budget

 • De gevoeligheid voor verschuivingen in de markt

 • Zorgen over privacy-schendingen

SEO kan SEA goed complementeren. SEA vangt het betaald verkeer en SEO het organisch verkeer. De waarde van organisch verkeer mag nooit onderschat worden. Het is een onmisbaar onderdeel voor elke succesvolle website.

SEO is een duurzame oplossing voor SaaS bedrijven. Het helpt niet alleen eenmalig geld binnen te halen, maar de voordelen stapelen op en evolueren in iets groter dan de som van de aparte voordelen. Blijf lezen en ik leg het je uit. 

SEO-resultaten leiden tot schaalbare groei

Er heerst vaak een misvatting over SEO. Veel mensen zien het als een kostenpost, wellicht omdat ze vastzitten in de mentaliteit van betaalde marketing. Wanneer je investeert in advertenties, of dat nu op sociale media of in zoekmachines is, wil je onmiddellijk resultaten zien, want het is een directe uitgave. Als je de geldkraan dichtdraait (stop met adverteren), stopt de inkomstenstroom. Wanneer je in een SaaS SEO-campagne investeert, gebeurt dit via het creëren van waardevolle inhoud.

Je website en de inhoud ervan zijn jouw eigendommen die je daadwerkelijk bezit. In feite bouw je een huis in plaats van het te huren. Dit is precies waarom we kunnen spreken van "samengestelde groei": elke nieuwe stukje inhoud of elke verwijzing naar je website bouwt voort op wat er al is opgebouwd.

Succesvolle SaaS-bedrijven (zoals Hubspot) gebruiken contentmarketing als een middel om exponentieel te groeien. Ze doen gedegen onderzoek, hebben geduld, doen geen halfslachtig werk en creëren content die een specifieke doelgroep helpt. 

SEO helpt CPA en CAC te verlagen

SEO biedt een effectieve manier om de kosten per acquisitie (CPA) en klant acquisitiekosten (CAC) te beheersen, en dit speelt een cruciale rol bij het succes van SaaS-bedrijven. Het SaaS-bedrijfsmodel stelt deze ondernemingen in staat om aanzienlijk meer te investeren in klantwerving, dankzij de hogere Customer Lifetime Value (LTV) die ze kunnen realiseren. Dit betekent dat zowel de CPA als de CAC aan de hoge kant kunnen zijn, zolang er maar een positieve return on investment wordt behaald.

Het verbeteren van SEO kan op diverse manieren bijdragen aan het verlagen van de CPA en CAC:

 • Verhoogd aantal organische Marketing Qualified Leads (MQLs) en Product Qualified Leads (PQLs), waardoor er meer potentiële klanten worden aangetrokken.

 • Markteducatie over jouw oplossing om de vraag te vergroten.

 • Biedt een waardevolle bron van retargetingmateriaal vanuit organisch verkeer, wat inhoudt dat gebruikers die je website bezoeken later kunnen worden benaderd met zeer gerichte advertenties.

 • Een toename van zichtbaarheid en merkbekendheid leidt tot een verhoogde merkwaarde, wat resulteert in meer betrokkenheid bij advertenties.

Om daadwerkelijk een daling van CAC en CPA te bewerkstelligen, moeten SaaS-merken strategisch te werk gaan:

 • Identificeer relevante onderwerpen voor content die potentiële kopers of aanmeldingen aantrekt.

 • Bepaal het soort content dat nodig is om de vragen van deze potentiële klanten te beantwoorden.

Het is van essentieel belang om niet ondoordacht te werk te gaan, omdat dit problemen kan veroorzaken. Dit is de reden waarom veel merken falen in contentmarketing en SEO. Een doordachte aanpak is de sleutel tot succes op dit gebied.

SEO-content helpt churn te verminderen door bestaande klanten betrokken te houden

Tijdens het runnen van mijn agency ben ik bekend geraakt met de uitdagingen van het vinden van geschikte tools voor mijn zakelijke behoeften. Een voorbeeld hiervan is mijn zoektocht naar een oplossing voor klantportalen.

Mijn werknemers en ik gebruiken ClickUp om taken bij te houden voor meedere klanten. Daarnaast wilde ik ook voor iedere klant een eigen dashboard aanmaken. Dus begon ik te zoeken naar een oplossing met de zoekterm "client dashboard".

Wat ik ontdekte, was dat ClickUp zelf niet verscheen in de zoekresultaten, maar wel een video waarin uitgelegd wordt hoe je zo'n dashboard kan maken in ClickUp.

Hoewel ik al een bestaande klant ben, ben ik nog steeds op zoek naar alternatieve manieren om mijn problemen te verlichten. Zoals je kunt zien in de screenshot hieronder, staat Clickup zelf nergens op de eerste pagina wanneer er wordt gezocht naar "client dashboard".

Jouw bestaande gebruikers zijn hetzelfde: ze gebruiken misschien jouw tool al, maar ze zullen vertrekken zodra zich een betere kans voordoet. Stel je nu eens voor dat Clickup wel was verschenen toen ik zocht naar het opzetten van dashboards voor klanten. Hoe anders zou dat verhaal zijn geweest?

new tool search on google - seo results

Je moet er zijn wanneer jouw bestaande klanten zoeken.

Het goede nieuws is dat, zoals mijn vorige voorbeeld laat zien, het type dingen waar jouw bestaande klanten naar zoeken (afgezien van ondersteuningsgerelateerde zaken, die je ook zeker moet hebben) heel dicht bij de "Aandacht" fase van de trechter ligt. Dus je kunt hier "twee vliegen in één klap slaan" - maar je moet ervoor zorgen dat je jouw content ook op hen afstemt.

Content onderwerpen, zoekwoordenonderzoek en zoekvolume

Ik wil hier even de tijd nemen om een ​​zeer belangrijk onderwerp te bespreken.

Toen je het bovenstaande gedeelte las, had je misschien de volgende reactie: "Waarom zou ik in hemelsnaam middelen besteden aan het schrijven van content over zoekwoorden met zo'n lage zoekvolume?" In zekere zin heb je gelijk: deze specifieke zoektermen hebben inderdaad een laag zoekvolume:

Search volumes on semrush

Zoekvolume is GEEN goede maatstaf om te beslissen waarover je moet schrijven - verre van dat. Dit is waar zoveel merken de fout in gaan: je schrijft geen stuk content omdat een tool je vertelt dat te doen.

Je schrijft over iets omdat het mensen 's nachts wakker houdt. Met andere woorden, je moet weten waar je gebruikers 's nachts wakker van liggen - of op zijn minst wat hen ervan weerhoudt hun werk goed te doen.

SEO & Content Marketing versterken alle kanalen

Wist je dat succesvolle SEO-campagnes een verrassend effect hebben? Ze versterken namelijk niet alleen je online zichtbaarheid, maar boosten ook de effectiviteit van je andere marketingkanalen. Denk hierbij aan:

 • Betaalde zoekadvertenties

 • Betaald verkeer via sociale media

 • Organisch verkeer via sociale media

 • E-mailmarketing

 • En meer!

Dit wordt mogelijk gemaakt door een interessant fenomeen genaamd het 'mere exposure effect'. Kort gezegd komt het hierop neer: hoe vaker mensen met iets worden geconfronteerd, hoe positiever ze erover gaan denken. Dit verklaart deels waarom reclame zo goed werkt. Met andere woorden, wanneer jouw merk vaker wordt gezien, neemt de kans toe dat mensen bij jou kopen.

SaaS SEO & contentmarketing dragen bij aan een grotere bekendheid van je merk en verhogen daarmee de merkwaarde, vooral als je aandacht besteedt aan het creëren van hoogwaardige content. Dit resulteert vervolgens in effectievere marketingcampagnes in het algemeen.

Een ander voordeel is dat je jouw SEO-content op diverse manieren kunt hergebruiken:

 • Gebruik het als inspiratie voor socialemediaposts

 • Maak er video's van

 • Bundel het tot eBooks of witte papieren

 • Stel checklists samen

 • Creëer aantrekkelijke slide decks

 • En vergeet niet: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Fantastische contentmarketing ondersteunt de verkoopcyclus

Last but not least, SEO kan een waardevolle rol spelen bij het ondersteunen van jouw verkoopcyclus. De impact hiervan kan variëren afhankelijk van het type SaaS-bedrijf dat je runt. Niet alle SaaS-merken bieden een gratis plan en een €20 pro plan aan. Sommige hebben aanzienlijk hogere toetredingsdrempels, waardoor de verkoopcyclus langer wordt:

 • HR

 • Financiën

 • SaaS op ondernemingsniveau

 • En andere

Bovendien hebben bepaalde SaaS-bedrijven een enterprise-versie. Zo kan het bijvoorbeeld voor een freelancer een snelle beslissing zijn om zich te abonneren op Hubspot, maar voor een bedrijf met meer dan 50 medewerkers kan het kiezen tussen Hubspot en Salesforce aanzienlijk langer duren. In dit geval is het van cruciaal belang om beschikbaar te zijn en potentiële klanten te ondersteunen bij hun besluitvormingsproces. SEO en contentmarketing kunnen helpen om dagelijks onder de aandacht te blijven terwijl jouw verkoopteam actief is. En als jouw concurrenten aanwezig zijn en jij niet... tja, dan begrijp je vast wat ik bedoel.

Investeerders zijn dol op zichtbaarheid en ranglijsten binnen SEO!

Investeerders zijn gek op zichtbaarheid en ranglijsten binnen SEO! Het is grappig hoe vaak ondernemers me vragen om hun SEO te verbeteren om te scoren op super competitieve zoektermen, allemaal om huidige en potentiële investeerders onder de indruk te maken. Maar weet je, dat is eigenlijk de verkeerde aanpak! Het geheim? Nou, de meeste zakelijke resultaten komen eigenlijk voort uit het focussen op zoekopdrachten met een zeer hoge intentie. Dus als je alleen maar in SEO investeert om te pronken met je ranglijst op de meest competitieve zoektermen in jouw branche, dan blijft dat bitter smaken.

Zichtbaarheid = Geloven: Een sterke online aanwezigheid en hoge zoekranglijsten laten zien dat jouw bedrijf serieus is en klaar is om te groeien.

Indrukwekkende Ranglijsten: Als je bedrijf hoog scoort in zoekresultaten, laat dat zien dat je de concurrentie aankan en dat trekt de aandacht van investeerders!

Kortom, SEO kan niet alleen klanten aantrekken, maar ook investeerders verleiden. Zorg dus dat je online opvalt en wie weet wie er langs komt voor een babbeltje en een investering!

SaaS Content Marketing: Hoe bouw je langs de hele funnel?

Oke, riemen vast, want we gaan een mythe doorprikken: Zoekvolume en Keyword Moeilijkheidsgraad? Dat zijn niet de grote jongens die jouw SaaS SEO-strategie aansturen.

Weet je nog, die SaaS-funnel waar we het eerder over hadden? Nou, laten we die eens lekker opschudden:

 • Eigen Merk: Mensen die specifiek naar jou zoeken, zoals "hubspot gratis crm".

 • Aandacht: Ze hebben problemen, maar weten nog niet dat jouw oplossing bestaat. Denk aan "hoe word ik productiever".

 • Bewustzijn: Ze weten dat er een oplossing is, maar kennen jouw merk nog niet. "Wat is een to-do lijst".

 • Overweging: Ze hebben jouw oplossing op het oog en wegen hun opties af. "projectmanagement tool".

 • Conversie: Ze hebben hun keuze gemaakt en hebben de beste provider nodig. Denk aan "clickup vs asana".

 • Klant: Ze zijn binnen, maar zoeken nog naar functies.

Maar hé, laten we er een beetje pit aan toevoegen met wat marketeer jargon: Top Of the Funnel (TOFU), Middle Of the Funnel (MOFU), en Bottom Of the Funnel (BOFU) Content.

 • TOFU: Aandacht + Bewustzijn

 • MOFU: Overweging

 • BOFU: Conversie

Laten we eens spieken bij ClickUp, de koploper op gebied van projectmanagement:

TOFU Zoekwoordstrategie

We hebben het over de fase waar bezoekers nog niet op jacht zijn naar projectmanagementoplossingen. Het draait allemaal om zaadjes planten en ze het licht laten zien.

ClickUp serveert blogjuweeltjes met hoog-niveau zoekwoorden zoals:

 • voorbeelden van mindmaps

 • teambuilding activiteiten

 • kaban bord

 • sjabloon voor projectcharter

 • taakbeheer

Waarom? Omdat wanneer je ClickUp bent, je kunt freewheelen over dingen die vrij ver van projectmanagement liggen, en toch indruk maakt.

MOFU Zoekwoordstrategie

Nu zijn we in de buik van de trechter. Ze hebben het over projectmanagementsoftware, maar zijn nog niet overtuigd.

Voor ClickUp draait het allemaal om zoekwoorden zoals:

 • gratis projectmanagementsoftware

 • taakbeheersoftware

 • doelstellingen bijhouden tools

 • beste projectmanagementtools

BOFU Zoekwoordstrategie

Hier hebben ze hun trouw verklaard, en nu kijken ze naar de providers.

ClickUp heeft zijn zinnen gezet op hoog-intentie zoekwoorden zoals:

 • asana alternatieven

 • jira alternatieven

 • waarom kiezen voor clickup

 • clickup prijzen

 • clickup beoordelingen

 • clickup vs asana

En dit is waar jouw SaaS vaardigheden schitteren. Check de Asana-alternatieve pagina van ClickUp:

Een Praktische Gids voor SaaS SEO in 4 Stappen

Tot dusver heb ik veel gesproken over SaaS SEO vanuit een zakelijk oogpunt. Hoewel dit belangrijk is omdat dergelijke informatie niet altijd direct beschikbaar is online, wil ik nu graag de tijd nemen om in te zoomen op een actiegericht, 4-stappen proces voor SaaS SEO:

 1. Technische SEO

 2. SEO Strategie

 3. SEO Content

 4. SaaS Linkbuilding & Promotie

Stap 1: Technische SEO voor SAAS bedrijven

Technische SEO wordt vaak gezien als het startpunt. Het is essentieel dat zoekmachines je website gemakkelijk kunnen vinden, crawlen en begrijpen. Het is als het kopen van een loterijticket: het garandeert niet dat je wint, maar zonder een ticket maak je geen kans.

Wat omvat technische SEO voor SaaS-websites? Hoewel het belangrijk is, wordt het soms overschat. Ongeveer 90% van de SaaS-websites doet het al redelijk goed op dit gebied. Dat betekent niet dat je het moet negeren, maar het moet niet je enige focus zijn. Richt je vooral op de inhoud.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van technische SEO om te controleren:

 • Optimalisatie van robots.txt

 • Beheer van redirects

 • Oplossing van crawlbaarheidsproblemen

 • Gebruik van XML- en HTML-sitemaps

 • Optimalisatie van metadata (titeltags, metabeschrijvingen)

 • Implementatie van gestructureerde gegevens

 • Oplossen van fouten (bijv. 4xx)

 • Beheer van URL-structuur

 • Implementatie van Hreflang-tags (voor internationale websites)

 • Tracking met behulp van Analytics & Search Console

2. Strategie voor SaaS SEO: De gids voor zoekwoordenonderzoek voor SaaS SEO

Naar mijn mening is de SEO-strategie het belangrijkste onderdeel van SaaS SEO. Ongeacht hoe goed je content en promotie-inspanningen zijn, als niets is afgestemd op je overkoepelende bedrijfsdoelen, is het allemaal waardeloos. Strategie is HEEL belangrijk. Er zijn (minstens) 5 zeer belangrijke stappen als het gaat om het opbouwen van de juiste SaaS SEO-strategie:

1. Concurrentieanalyse

2. Content ideeën bedenken

3. Zoekwoordenonderzoek voor SaaS SEO

4. Compileren in een contentkalender

5. Categoriseren met behulp van een Hub/Spoke- of Pijler/Cluster-model

Gebruik concurrentie als basis van je strategie

Ten eerste is er een zeer grote kans dat je directe concurrenten hebt. En zo niet, dan zijn er zeker bedrijven die dezelfde doelgroep hebben. Bijvoorbeeld, ScaleCrush is een B2B SaaS SEO Agency. Onze doelgroep zijn SaaS-oprichters en marketing executives (ja, jij!). Die doelgroep wordt gedeeld met SaaS ontwikkelingsbedrijven, SaaS e-mailmarketingbedrijven, SaaS adviesbureaus, enzovoort. We zouden dom zijn om daar niet te beginnen bij het ontwerpen van onze SEO-strategie!

Content ideeën bedenken rondom je gebruikers en zoekwoorden onderzoeken

Ten tweede kunnen we exacte contentstukken uitwerken door zoekwoordenonderzoek te doen. Zie je hoe we niet beginnen met zoekwoordenonderzoek? We beginnen eerst met content ideeën. Dan doen we onderzoek naar zoekwoorden. Onthoud: gebruikers eerst, zoekwoorden later.

Categoriseren van content rondom contenthubs

Als vierde kunnen we dit alles samenstellen in een contentkalender:

 • Ideeën van concurrenten

 • Ideeën van gebruikersonderzoek

 • Alle uitgewerkte content dankzij zoekwoordenonderzoek.

Tenslotte is de laatste stap om al die content te categoriseren met behulp van een Hub & Spoke-model. Dit model vereist dat we "Content Hubs" bouwen rond een specifiek onderwerp, en deze uitbreiden naar Spoke-posts. Biteable heeft bijvoorbeeld een Content Hub rond "videomarketing", die wordt ondersteund door meerdere gerelateerde Spoke-posts over specifieke onderwerpen:

 • Videomarketing

 • Statistieken van videomarketing

 • Productmarketingvideo's

 • Kosten van videomarketing

 • Strategie voor videomarketing

Vergis je niet door te denken dat je honderden artikelen nodig hebt om verkeer naar je website te krijgen. Zelfs met slechts een paar tientallen goed doordachte en gerichte berichten kun je al aanzienlijke bezoekersaantallen en inkomsten genereren.

3. Hoe ziet goede SaaS-content er eigenlijk uit?

Nu je je contentkalender hebt, is het tijd om die content te produceren. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet!

Goede SaaS-content moet expertise en vertrouwen uitstralen, en het moet je gebruikers overtuigen dat je hun problemen kunt oplossen (oftewel, hen kunt helpen hun werk beter te doen).

Wij volgen een strikt raamwerk bij het maken van content:

 1. Onderzoek naar zoekintentie

 2. Contentopzet maken

 3. Contentbrief opstellen

 4. Schrijven van de content

 5. Redigeren en proeflezen

 6. Publiceren

Alles begint met een UITSTEKENDE contentbrief en opzet. De brief is het belangrijkste onderdeel van het productieproces. Geen brief betekent slechte content en veel frustratie, geloof me. Ik spreek uit ervaring.

Dus, hoe maken we een goede brief?

 1. Onderzoek naar zoekintentie: Eerst onderzoeken we welke content mensen verwachten wanneer ze een zoekopdracht invoeren. Dit doen we via gebruikersonderzoek, analyse van de zoekresultatenpagina (SERP) en uitgebreide contentonderzoek.

 2. Contentopzet maken: Vervolgens zetten we alle verzamelde informatie om in een gedetailleerde opzet. Deze beschrijft de structuur van de content, met uitgewerkte H2's en H3's.

 3. Contentbrief opstellen: In de derde stap schrijven we een contentbrief met opsommingstekens die precies aangeven wat in elke sectie moet staan.

Pas daarna wordt de brief aan een schrijver gegeven om de daadwerkelijke content te creëren. Dit helpt ons om de "schrijversvariatie" te beperken en ervoor te zorgen dat de content waardevol is.

Content outline example

4. SaaS Linkbuilding en Contentpromotie

Je hebt je strategie en contentkalender klaar. Je hebt een tiental geweldige contentstukken, allemaal goed gestructureerd rond een hub-pagina. Maar wat nu?

Nu is het tijd om die content te promoten door middel van SaaS linkbuilding. Ongeacht wat Google je probeert te laten geloven, blijven links een cruciale factor in moderne SEO. Veel SEO-experts zeggen graag dat "geweldige content backlinks aantrekt." Dat klopt, maar je moet die content nog steeds onder de juiste ogen brengen om daadwerkelijk links te krijgen.

Hier zijn een paar effectieve SaaS linkbuilding-tactieken die je kunt gebruiken:

 1. Broken Linkbuilding: Zoek naar gebroken links op relevante websites en stel voor om jouw content als vervanging te gebruiken.

 2. Ongekoppelde Merken: Identificeer vermeldingen van je merk die nog niet zijn gekoppeld en vraag om een link.

 3. Digitale PR: Creëer nieuwswaardige content en promoot deze bij media en bloggers.

 4. Gastbloggen: Schrijf artikelen voor andere websites in ruil voor een backlink naar jouw site.

 5. Linkwaardige Content: Produceer content die zo waardevol en uniek is dat mensen er automatisch naar willen linken.

Het promoten van je content is net zo belangrijk als het creëren ervan. Zorg ervoor dat je een gedegen plan hebt voor linkbuilding en contentpromotie om je SEO-inspanningen te maximaliseren.

Zet de eerste stap naar succes

Ben je klaar om je SaaS-bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen met een krachtige SEO-strategie? Wacht niet langer! Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen bij het optimaliseren van je SEO-inspanningen en het realiseren van je groeidoelen.

Laten we beginnen aan de reis naar betere zichtbaarheid, hogere rankings en indrukwekkende resultaten. Jouw succesverhaal begint hier!

Conclusie: De kracht van een sterke SaaS SEO-strategie

Het opbouwen van een succesvolle SaaS SEO-strategie is geen eenvoudige taak, maar met de juiste aanpak en toewijding kan het enorme voordelen opleveren voor je bedrijf. Door te focussen op technische SEO, een doordachte strategie, hoogwaardige content en effectieve linkbuilding, leg je een sterke basis voor organische groei. Vergeet niet dat het proces continu is; blijf je strategie bijwerken en je content optimaliseren om voorop te blijven lopen in de concurrerende SaaS-markt.

SEO voor saas: De complete gids voor meer verkeer en conversie

Hoi, Brent van Webleaders hier. Hierbij presenteer ik je de complete SEO gids voor meer verkeer en conversie voor SaaS bedrijven. Dit is niet zomaar een gids. Ik zal je tijd niet verspillen door het voor de hand liggende te vertellen en zal daarom niet te diep ingaan op het kiezen van de juiste zoekwoorden, op technische SEO of het promoten van content. In plaats hiervan zal ik je strategische informatie geven over wat SEO kan doen om je Saas-bedrijf direct te helpen. In deze gids zal ik je onder andere leren:

 • Hoe je SEO kunt gebruiken om investeerders te charmeren 

 • Hoe je je product als basis voor je SEO-strategie kunt gebruiken 

 • Hoe je SEO kunt gebruiken om churn te verminderen, LTV te verhogen, CAC/CPA te verlagen en meer MQL's te genereren.

Laten we er meteen induiken. 

Wat is SaaS SEO?

Saas staat natuurlijk voor Software-as-a-Service. Dit is een methode voor het leveren en licentiëren van software waarbij software online toegankelijk is via een abonnement, in plaats van gekocht en geïnstalleerd op individuele computers. Omdat de meeste softwarebedrijven inmiddels overgestapt zijn op deze methode, wordt de term SaaS SEO ook gebruikt om SEO voor B2B en B2C softwarebedrijven te omschrijven. 

Maar de definitie van SaaS SEO is meer specifiek: 

SaaS SEO is de tak van zoekmachineoptimalisatie die zich richt op het verbeteren van de zoekprestaties van Software-as-a-Service (SaaS) bedrijven.

Wat maakt SaaS SEO anders?

Het SaaS bedrijfsmodel is uniek omdat het product theoretisch gezien oneindig schaalbaar is. Een SaaS-bedrijf kan, als het genoeg budget heeft, de producten oneindig doorontwikkelen met oneindig veel functies en een oneindig aantal klanten. SEO’ers voor SaaS-bedrijven kunnen hier gretig gebruik van maken omdat er theoretisch gezien oneindig content geschreven kan worden voor een oneindig aantal doelgroepen. 

Een SaaS-merk of bedrijf kan zich daarom het beste richten op een content-geleide SEO strategie. Dit is dus SEO die hoge kwaliteit, gebruikersgerichte content als een basis heeft. Dit laatste zal ik later toelichten. 

Bij SaaS-bedrijven gelden de volgende twee dingen meer dan bij andere bedrijven: 

 • Je moet je klanten betrokken houden om de Lifetime Value (LTV) van je klanten te maximaliseren en het klantenverlies (churn) tegen te gaan. 

 • Je moet investeerders aantrekken (en daarom zichtbaarheid verhogen),  tevreden houden en ervoor zorgen dat je goede cijfers kan overleggen.

Het probleem van de meeste mensen in SaaS-bedrijven is dat ze niet weten waarover ze moeten schrijven en hoe ze het moeten aanpakken. 

Teamleader features screenshot

De customer journey

Je moet eerst de ‘customer journey’ onder de loep nemen en daarna een strategie vormen. Klanten zijn namelijk niet meteen klaar om te kopen; de reis van de klant en de cyclus van een verkoop zijn veel ingewikkelder dan dat. 

Je kunt de customer journey het beste in beeld brengen met een marketing trechter ofwel marketing funnel

De marketingfunnel 

Een marketingfunnel is een visualisatie-tool waarmee je de reis voor jouw potentiële klant in beeld brengt. De klant beweegt zich van boven naar beneden in de onderdelen van een trechter. De reis van de klant begint wanneer hij nog niets weet van het bedrijf en eindigt als hij een (tevreden) klant of ‘verwijzer’ wordt. In iedere fase van de customer journey staat een bepaald doel centraal om ervoor te zorgen dat de klant in de volgende fase komt. Door middel van boodschappen kan de klant bewust worden gemaakt van zijn probleem en de oplossingen die je hiervoor als bedrijf kan bieden. 

Marketingfunnel voor SaaS bedrijven

Zo heb je aan de bovenkant van de funnel voor SaaS-bedrijven het doel om mensen te voorlichten (Aandacht) die niet weten dat hun oplossing bestaat. 

Daaronder richt je je op mensen die de oplossing kennen maar niet jouw merk of product en je probeert hun Bewustzijn daarvan te vergroten

Je moet ondertussen ook mensen aantrekken die al op zoek zijn naar jouw merk (branded queries)

Daaronder richt je je op gebruikers die de oplossing kennen maar nog niet begrijpen hoe de oplossing kan helpen bij hun werkzaamheden en zorg je ervoor dat ze om je product te Overwegen

Dan help je mensen om te begrijpen dat jouw product beter is dan die van je concurrent en zet je ze om van prospect naar een klant (Conversie))

Als laatste probeer je om bestaande klanten betrokken te houden en een Advocate (Verwijzer) te maken. Dit zijn tevreden klanten die anderen naar jou doorverwijzen. 

Ik hoor je nu denken: ‘maar Brent, hoe creëer ik nu aantrekkelijke content om deze doelen in iedere fase te bereiken?’. Ik zal nu hier verder op inzoomen. 

Stages of a saas sales funnel

Focus op gebruikers, niet zoekwoorden

Het eerste wat je moet weten om doeltreffende content te schrijven, is dat je niet moet richten op de zoektermen, maar op de gebruiker. Dit gaat wellicht tegen het traditionele begrip van SEO in, maar het is een zeer populair idee dat door SEO-fenomeen Eli Schwartz in 2021 is uitgewerkt in zijn boek ‘Product-led SEO’. In plaats van te focussen op de zoektermen, focus je je op onderwerpen waar je klanten echt om geven en graag meer over willen lezen. Datgene waar ze wakker van liggen. Waar ze gepassioneerd over zijn. De redenen waarom ze wellicht van product gaan wisselen in de nabije toekomst….

Het is een zeer organische manier van denken.

Behoud je klanten met SaaS-SEO

Wat Product-led SEO voor SaaS-bedrijven bijvoorbeeld kan doen is om het risico te verlagen dat bestaande klanten afhaken wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe functies, tools of andere manieren om problemen op te lossen. 

Stel je voor dat je een projectmanagementtool aanbiedt. Een van je klanten werkt voor veel verschillende klanten en heeft behoefte aan functionaliteiten voor het aanmaken van dashboards voor iedere klant. Echter, je basisversie van de tool biedt deze mogelijkheid niet. De oplossing kan zijn om over te stappen naar een geavanceerdere versie van de tool, maar niet alle gebruikers zijn hiervan op de hoogte. Er zijn klanten die specifiek zoeken naar termen zoals "klantportaal tool". Hoewel dit misschien niet de meest gebruikte zoekterm is, kan het ontbreken van jouw tool in de zoekresultaten ervoor zorgen dat je deze potentiële klanten misloopt. En als deze klanten geen oplossing vinden, zullen anderen hoogstwaarschijnlijk hetzelfde pad volgen.

Met SaaS SEO focussen we dus niet alleen op het zoekvolume van zoektermen, maar richten we ons op het creëren van content over onderwerpen die klanten belemmeren om hun werk te doen. Doe dus  onderzoek naar de problemen waar je klanten tegenaan lopen en stem hier je SEO-strategie en content op af. 

SEO kan je dus helpen om je klanten te behouden. Wat kan SEO nog meer betekenen voor jouw SaaS-bedrijf? 

Hoe kan SEO daadwerkelijk SaaS-merken helpen?

 1. Klanten behouden (churn verlagen, LTV verhogen)

 2. Meer organisch verkeer, merkbekendheid, merkequiteit en merkzichtbaarheid.

 3. Meer organische leads/aanmeldingen/MQL's/demonstraties.

 4. Samenstelling, kosteneffectieve groei.

 5. Lagere acquisitiekosten.

 6. Verbeterde andere marketinginspanningen door algemene merkzichtbaarheid.

 7. Ondersteuning van lange verkoopcycli.

 8. Trek investeerders aan en vergemakkelijk financieringsrondes.

SaaS SEO benefits


Marketing diversiteit verhogen: betaald en organisch

Voor een beginnend SaaS-bedrijf is het essentieel om groei te stimuleren door middel van advertenties. Maar advertenties op zichzelf zijn geen duurzame groeimotor; na een tijdje kunnen ze je niet meer verder helpen. De kracht van advertenties is beperkt door: 

 • De hoge kosten

 • Afnemende opbrengsten

 • Het beperkte bereik

 • Het plafond voor je budget

 • De gevoeligheid voor verschuivingen in de markt

 • Zorgen over privacy-schendingen

SEO kan SEA goed complementeren. SEA vangt het betaald verkeer en SEO het organisch verkeer. De waarde van organisch verkeer mag nooit onderschat worden. Het is een onmisbaar onderdeel voor elke succesvolle website.

SEO is een duurzame oplossing voor SaaS bedrijven. Het helpt niet alleen eenmalig geld binnen te halen, maar de voordelen stapelen op en evolueren in iets groter dan de som van de aparte voordelen. Blijf lezen en ik leg het je uit. 

SEO-resultaten leiden tot schaalbare groei

Er heerst vaak een misvatting over SEO. Veel mensen zien het als een kostenpost, wellicht omdat ze vastzitten in de mentaliteit van betaalde marketing. Wanneer je investeert in advertenties, of dat nu op sociale media of in zoekmachines is, wil je onmiddellijk resultaten zien, want het is een directe uitgave. Als je de geldkraan dichtdraait (stop met adverteren), stopt de inkomstenstroom. Wanneer je in een SaaS SEO-campagne investeert, gebeurt dit via het creëren van waardevolle inhoud.

Je website en de inhoud ervan zijn jouw eigendommen die je daadwerkelijk bezit. In feite bouw je een huis in plaats van het te huren. Dit is precies waarom we kunnen spreken van "samengestelde groei": elke nieuwe stukje inhoud of elke verwijzing naar je website bouwt voort op wat er al is opgebouwd.

Succesvolle SaaS-bedrijven (zoals Hubspot) gebruiken contentmarketing als een middel om exponentieel te groeien. Ze doen gedegen onderzoek, hebben geduld, doen geen halfslachtig werk en creëren content die een specifieke doelgroep helpt. 

SEO helpt CPA en CAC te verlagen

SEO biedt een effectieve manier om de kosten per acquisitie (CPA) en klant acquisitiekosten (CAC) te beheersen, en dit speelt een cruciale rol bij het succes van SaaS-bedrijven. Het SaaS-bedrijfsmodel stelt deze ondernemingen in staat om aanzienlijk meer te investeren in klantwerving, dankzij de hogere Customer Lifetime Value (LTV) die ze kunnen realiseren. Dit betekent dat zowel de CPA als de CAC aan de hoge kant kunnen zijn, zolang er maar een positieve return on investment wordt behaald.

Het verbeteren van SEO kan op diverse manieren bijdragen aan het verlagen van de CPA en CAC:

 • Verhoogd aantal organische Marketing Qualified Leads (MQLs) en Product Qualified Leads (PQLs), waardoor er meer potentiële klanten worden aangetrokken.

 • Markteducatie over jouw oplossing om de vraag te vergroten.

 • Biedt een waardevolle bron van retargetingmateriaal vanuit organisch verkeer, wat inhoudt dat gebruikers die je website bezoeken later kunnen worden benaderd met zeer gerichte advertenties.

 • Een toename van zichtbaarheid en merkbekendheid leidt tot een verhoogde merkwaarde, wat resulteert in meer betrokkenheid bij advertenties.

Om daadwerkelijk een daling van CAC en CPA te bewerkstelligen, moeten SaaS-merken strategisch te werk gaan:

 • Identificeer relevante onderwerpen voor content die potentiële kopers of aanmeldingen aantrekt.

 • Bepaal het soort content dat nodig is om de vragen van deze potentiële klanten te beantwoorden.

Het is van essentieel belang om niet ondoordacht te werk te gaan, omdat dit problemen kan veroorzaken. Dit is de reden waarom veel merken falen in contentmarketing en SEO. Een doordachte aanpak is de sleutel tot succes op dit gebied.

SEO-content helpt churn te verminderen door bestaande klanten betrokken te houden

Tijdens het runnen van mijn agency ben ik bekend geraakt met de uitdagingen van het vinden van geschikte tools voor mijn zakelijke behoeften. Een voorbeeld hiervan is mijn zoektocht naar een oplossing voor klantportalen.

Mijn werknemers en ik gebruiken ClickUp om taken bij te houden voor meedere klanten. Daarnaast wilde ik ook voor iedere klant een eigen dashboard aanmaken. Dus begon ik te zoeken naar een oplossing met de zoekterm "client dashboard".

Wat ik ontdekte, was dat ClickUp zelf niet verscheen in de zoekresultaten, maar wel een video waarin uitgelegd wordt hoe je zo'n dashboard kan maken in ClickUp.

Hoewel ik al een bestaande klant ben, ben ik nog steeds op zoek naar alternatieve manieren om mijn problemen te verlichten. Zoals je kunt zien in de screenshot hieronder, staat Clickup zelf nergens op de eerste pagina wanneer er wordt gezocht naar "client dashboard".

Jouw bestaande gebruikers zijn hetzelfde: ze gebruiken misschien jouw tool al, maar ze zullen vertrekken zodra zich een betere kans voordoet. Stel je nu eens voor dat Clickup wel was verschenen toen ik zocht naar het opzetten van dashboards voor klanten. Hoe anders zou dat verhaal zijn geweest?

new tool search on google - seo results

Je moet er zijn wanneer jouw bestaande klanten zoeken.

Het goede nieuws is dat, zoals mijn vorige voorbeeld laat zien, het type dingen waar jouw bestaande klanten naar zoeken (afgezien van ondersteuningsgerelateerde zaken, die je ook zeker moet hebben) heel dicht bij de "Aandacht" fase van de trechter ligt. Dus je kunt hier "twee vliegen in één klap slaan" - maar je moet ervoor zorgen dat je jouw content ook op hen afstemt.

Content onderwerpen, zoekwoordenonderzoek en zoekvolume

Ik wil hier even de tijd nemen om een ​​zeer belangrijk onderwerp te bespreken.

Toen je het bovenstaande gedeelte las, had je misschien de volgende reactie: "Waarom zou ik in hemelsnaam middelen besteden aan het schrijven van content over zoekwoorden met zo'n lage zoekvolume?" In zekere zin heb je gelijk: deze specifieke zoektermen hebben inderdaad een laag zoekvolume:

Search volumes on semrush

Zoekvolume is GEEN goede maatstaf om te beslissen waarover je moet schrijven - verre van dat. Dit is waar zoveel merken de fout in gaan: je schrijft geen stuk content omdat een tool je vertelt dat te doen.

Je schrijft over iets omdat het mensen 's nachts wakker houdt. Met andere woorden, je moet weten waar je gebruikers 's nachts wakker van liggen - of op zijn minst wat hen ervan weerhoudt hun werk goed te doen.

SEO & Content Marketing versterken alle kanalen

Wist je dat succesvolle SEO-campagnes een verrassend effect hebben? Ze versterken namelijk niet alleen je online zichtbaarheid, maar boosten ook de effectiviteit van je andere marketingkanalen. Denk hierbij aan:

 • Betaalde zoekadvertenties

 • Betaald verkeer via sociale media

 • Organisch verkeer via sociale media

 • E-mailmarketing

 • En meer!

Dit wordt mogelijk gemaakt door een interessant fenomeen genaamd het 'mere exposure effect'. Kort gezegd komt het hierop neer: hoe vaker mensen met iets worden geconfronteerd, hoe positiever ze erover gaan denken. Dit verklaart deels waarom reclame zo goed werkt. Met andere woorden, wanneer jouw merk vaker wordt gezien, neemt de kans toe dat mensen bij jou kopen.

SaaS SEO & contentmarketing dragen bij aan een grotere bekendheid van je merk en verhogen daarmee de merkwaarde, vooral als je aandacht besteedt aan het creëren van hoogwaardige content. Dit resulteert vervolgens in effectievere marketingcampagnes in het algemeen.

Een ander voordeel is dat je jouw SEO-content op diverse manieren kunt hergebruiken:

 • Gebruik het als inspiratie voor socialemediaposts

 • Maak er video's van

 • Bundel het tot eBooks of witte papieren

 • Stel checklists samen

 • Creëer aantrekkelijke slide decks

 • En vergeet niet: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Fantastische contentmarketing ondersteunt de verkoopcyclus

Last but not least, SEO kan een waardevolle rol spelen bij het ondersteunen van jouw verkoopcyclus. De impact hiervan kan variëren afhankelijk van het type SaaS-bedrijf dat je runt. Niet alle SaaS-merken bieden een gratis plan en een €20 pro plan aan. Sommige hebben aanzienlijk hogere toetredingsdrempels, waardoor de verkoopcyclus langer wordt:

 • HR

 • Financiën

 • SaaS op ondernemingsniveau

 • En andere

Bovendien hebben bepaalde SaaS-bedrijven een enterprise-versie. Zo kan het bijvoorbeeld voor een freelancer een snelle beslissing zijn om zich te abonneren op Hubspot, maar voor een bedrijf met meer dan 50 medewerkers kan het kiezen tussen Hubspot en Salesforce aanzienlijk langer duren. In dit geval is het van cruciaal belang om beschikbaar te zijn en potentiële klanten te ondersteunen bij hun besluitvormingsproces. SEO en contentmarketing kunnen helpen om dagelijks onder de aandacht te blijven terwijl jouw verkoopteam actief is. En als jouw concurrenten aanwezig zijn en jij niet... tja, dan begrijp je vast wat ik bedoel.

Investeerders zijn dol op zichtbaarheid en ranglijsten binnen SEO!

Investeerders zijn gek op zichtbaarheid en ranglijsten binnen SEO! Het is grappig hoe vaak ondernemers me vragen om hun SEO te verbeteren om te scoren op super competitieve zoektermen, allemaal om huidige en potentiële investeerders onder de indruk te maken. Maar weet je, dat is eigenlijk de verkeerde aanpak! Het geheim? Nou, de meeste zakelijke resultaten komen eigenlijk voort uit het focussen op zoekopdrachten met een zeer hoge intentie. Dus als je alleen maar in SEO investeert om te pronken met je ranglijst op de meest competitieve zoektermen in jouw branche, dan blijft dat bitter smaken.

Zichtbaarheid = Geloven: Een sterke online aanwezigheid en hoge zoekranglijsten laten zien dat jouw bedrijf serieus is en klaar is om te groeien.

Indrukwekkende Ranglijsten: Als je bedrijf hoog scoort in zoekresultaten, laat dat zien dat je de concurrentie aankan en dat trekt de aandacht van investeerders!

Kortom, SEO kan niet alleen klanten aantrekken, maar ook investeerders verleiden. Zorg dus dat je online opvalt en wie weet wie er langs komt voor een babbeltje en een investering!

SaaS Content Marketing: Hoe bouw je langs de hele funnel?

Oke, riemen vast, want we gaan een mythe doorprikken: Zoekvolume en Keyword Moeilijkheidsgraad? Dat zijn niet de grote jongens die jouw SaaS SEO-strategie aansturen.

Weet je nog, die SaaS-funnel waar we het eerder over hadden? Nou, laten we die eens lekker opschudden:

 • Eigen Merk: Mensen die specifiek naar jou zoeken, zoals "hubspot gratis crm".

 • Aandacht: Ze hebben problemen, maar weten nog niet dat jouw oplossing bestaat. Denk aan "hoe word ik productiever".

 • Bewustzijn: Ze weten dat er een oplossing is, maar kennen jouw merk nog niet. "Wat is een to-do lijst".

 • Overweging: Ze hebben jouw oplossing op het oog en wegen hun opties af. "projectmanagement tool".

 • Conversie: Ze hebben hun keuze gemaakt en hebben de beste provider nodig. Denk aan "clickup vs asana".

 • Klant: Ze zijn binnen, maar zoeken nog naar functies.

Maar hé, laten we er een beetje pit aan toevoegen met wat marketeer jargon: Top Of the Funnel (TOFU), Middle Of the Funnel (MOFU), en Bottom Of the Funnel (BOFU) Content.

 • TOFU: Aandacht + Bewustzijn

 • MOFU: Overweging

 • BOFU: Conversie

Laten we eens spieken bij ClickUp, de koploper op gebied van projectmanagement:

TOFU Zoekwoordstrategie

We hebben het over de fase waar bezoekers nog niet op jacht zijn naar projectmanagementoplossingen. Het draait allemaal om zaadjes planten en ze het licht laten zien.

ClickUp serveert blogjuweeltjes met hoog-niveau zoekwoorden zoals:

 • voorbeelden van mindmaps

 • teambuilding activiteiten

 • kaban bord

 • sjabloon voor projectcharter

 • taakbeheer

Waarom? Omdat wanneer je ClickUp bent, je kunt freewheelen over dingen die vrij ver van projectmanagement liggen, en toch indruk maakt.

MOFU Zoekwoordstrategie

Nu zijn we in de buik van de trechter. Ze hebben het over projectmanagementsoftware, maar zijn nog niet overtuigd.

Voor ClickUp draait het allemaal om zoekwoorden zoals:

 • gratis projectmanagementsoftware

 • taakbeheersoftware

 • doelstellingen bijhouden tools

 • beste projectmanagementtools

BOFU Zoekwoordstrategie

Hier hebben ze hun trouw verklaard, en nu kijken ze naar de providers.

ClickUp heeft zijn zinnen gezet op hoog-intentie zoekwoorden zoals:

 • asana alternatieven

 • jira alternatieven

 • waarom kiezen voor clickup

 • clickup prijzen

 • clickup beoordelingen

 • clickup vs asana

En dit is waar jouw SaaS vaardigheden schitteren. Check de Asana-alternatieve pagina van ClickUp:

Een Praktische Gids voor SaaS SEO in 4 Stappen

Tot dusver heb ik veel gesproken over SaaS SEO vanuit een zakelijk oogpunt. Hoewel dit belangrijk is omdat dergelijke informatie niet altijd direct beschikbaar is online, wil ik nu graag de tijd nemen om in te zoomen op een actiegericht, 4-stappen proces voor SaaS SEO:

 1. Technische SEO

 2. SEO Strategie

 3. SEO Content

 4. SaaS Linkbuilding & Promotie

Stap 1: Technische SEO voor SAAS bedrijven

Technische SEO wordt vaak gezien als het startpunt. Het is essentieel dat zoekmachines je website gemakkelijk kunnen vinden, crawlen en begrijpen. Het is als het kopen van een loterijticket: het garandeert niet dat je wint, maar zonder een ticket maak je geen kans.

Wat omvat technische SEO voor SaaS-websites? Hoewel het belangrijk is, wordt het soms overschat. Ongeveer 90% van de SaaS-websites doet het al redelijk goed op dit gebied. Dat betekent niet dat je het moet negeren, maar het moet niet je enige focus zijn. Richt je vooral op de inhoud.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van technische SEO om te controleren:

 • Optimalisatie van robots.txt

 • Beheer van redirects

 • Oplossing van crawlbaarheidsproblemen

 • Gebruik van XML- en HTML-sitemaps

 • Optimalisatie van metadata (titeltags, metabeschrijvingen)

 • Implementatie van gestructureerde gegevens

 • Oplossen van fouten (bijv. 4xx)

 • Beheer van URL-structuur

 • Implementatie van Hreflang-tags (voor internationale websites)

 • Tracking met behulp van Analytics & Search Console

2. Strategie voor SaaS SEO: De gids voor zoekwoordenonderzoek voor SaaS SEO

Naar mijn mening is de SEO-strategie het belangrijkste onderdeel van SaaS SEO. Ongeacht hoe goed je content en promotie-inspanningen zijn, als niets is afgestemd op je overkoepelende bedrijfsdoelen, is het allemaal waardeloos. Strategie is HEEL belangrijk. Er zijn (minstens) 5 zeer belangrijke stappen als het gaat om het opbouwen van de juiste SaaS SEO-strategie:

1. Concurrentieanalyse

2. Content ideeën bedenken

3. Zoekwoordenonderzoek voor SaaS SEO

4. Compileren in een contentkalender

5. Categoriseren met behulp van een Hub/Spoke- of Pijler/Cluster-model

Gebruik concurrentie als basis van je strategie

Ten eerste is er een zeer grote kans dat je directe concurrenten hebt. En zo niet, dan zijn er zeker bedrijven die dezelfde doelgroep hebben. Bijvoorbeeld, ScaleCrush is een B2B SaaS SEO Agency. Onze doelgroep zijn SaaS-oprichters en marketing executives (ja, jij!). Die doelgroep wordt gedeeld met SaaS ontwikkelingsbedrijven, SaaS e-mailmarketingbedrijven, SaaS adviesbureaus, enzovoort. We zouden dom zijn om daar niet te beginnen bij het ontwerpen van onze SEO-strategie!

Content ideeën bedenken rondom je gebruikers en zoekwoorden onderzoeken

Ten tweede kunnen we exacte contentstukken uitwerken door zoekwoordenonderzoek te doen. Zie je hoe we niet beginnen met zoekwoordenonderzoek? We beginnen eerst met content ideeën. Dan doen we onderzoek naar zoekwoorden. Onthoud: gebruikers eerst, zoekwoorden later.

Categoriseren van content rondom contenthubs

Als vierde kunnen we dit alles samenstellen in een contentkalender:

 • Ideeën van concurrenten

 • Ideeën van gebruikersonderzoek

 • Alle uitgewerkte content dankzij zoekwoordenonderzoek.

Tenslotte is de laatste stap om al die content te categoriseren met behulp van een Hub & Spoke-model. Dit model vereist dat we "Content Hubs" bouwen rond een specifiek onderwerp, en deze uitbreiden naar Spoke-posts. Biteable heeft bijvoorbeeld een Content Hub rond "videomarketing", die wordt ondersteund door meerdere gerelateerde Spoke-posts over specifieke onderwerpen:

 • Videomarketing

 • Statistieken van videomarketing

 • Productmarketingvideo's

 • Kosten van videomarketing

 • Strategie voor videomarketing

Vergis je niet door te denken dat je honderden artikelen nodig hebt om verkeer naar je website te krijgen. Zelfs met slechts een paar tientallen goed doordachte en gerichte berichten kun je al aanzienlijke bezoekersaantallen en inkomsten genereren.

3. Hoe ziet goede SaaS-content er eigenlijk uit?

Nu je je contentkalender hebt, is het tijd om die content te produceren. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet!

Goede SaaS-content moet expertise en vertrouwen uitstralen, en het moet je gebruikers overtuigen dat je hun problemen kunt oplossen (oftewel, hen kunt helpen hun werk beter te doen).

Wij volgen een strikt raamwerk bij het maken van content:

 1. Onderzoek naar zoekintentie

 2. Contentopzet maken

 3. Contentbrief opstellen

 4. Schrijven van de content

 5. Redigeren en proeflezen

 6. Publiceren

Alles begint met een UITSTEKENDE contentbrief en opzet. De brief is het belangrijkste onderdeel van het productieproces. Geen brief betekent slechte content en veel frustratie, geloof me. Ik spreek uit ervaring.

Dus, hoe maken we een goede brief?

 1. Onderzoek naar zoekintentie: Eerst onderzoeken we welke content mensen verwachten wanneer ze een zoekopdracht invoeren. Dit doen we via gebruikersonderzoek, analyse van de zoekresultatenpagina (SERP) en uitgebreide contentonderzoek.

 2. Contentopzet maken: Vervolgens zetten we alle verzamelde informatie om in een gedetailleerde opzet. Deze beschrijft de structuur van de content, met uitgewerkte H2's en H3's.

 3. Contentbrief opstellen: In de derde stap schrijven we een contentbrief met opsommingstekens die precies aangeven wat in elke sectie moet staan.

Pas daarna wordt de brief aan een schrijver gegeven om de daadwerkelijke content te creëren. Dit helpt ons om de "schrijversvariatie" te beperken en ervoor te zorgen dat de content waardevol is.

Content outline example

4. SaaS Linkbuilding en Contentpromotie

Je hebt je strategie en contentkalender klaar. Je hebt een tiental geweldige contentstukken, allemaal goed gestructureerd rond een hub-pagina. Maar wat nu?

Nu is het tijd om die content te promoten door middel van SaaS linkbuilding. Ongeacht wat Google je probeert te laten geloven, blijven links een cruciale factor in moderne SEO. Veel SEO-experts zeggen graag dat "geweldige content backlinks aantrekt." Dat klopt, maar je moet die content nog steeds onder de juiste ogen brengen om daadwerkelijk links te krijgen.

Hier zijn een paar effectieve SaaS linkbuilding-tactieken die je kunt gebruiken:

 1. Broken Linkbuilding: Zoek naar gebroken links op relevante websites en stel voor om jouw content als vervanging te gebruiken.

 2. Ongekoppelde Merken: Identificeer vermeldingen van je merk die nog niet zijn gekoppeld en vraag om een link.

 3. Digitale PR: Creëer nieuwswaardige content en promoot deze bij media en bloggers.

 4. Gastbloggen: Schrijf artikelen voor andere websites in ruil voor een backlink naar jouw site.

 5. Linkwaardige Content: Produceer content die zo waardevol en uniek is dat mensen er automatisch naar willen linken.

Het promoten van je content is net zo belangrijk als het creëren ervan. Zorg ervoor dat je een gedegen plan hebt voor linkbuilding en contentpromotie om je SEO-inspanningen te maximaliseren.

Zet de eerste stap naar succes

Ben je klaar om je SaaS-bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen met een krachtige SEO-strategie? Wacht niet langer! Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen bij het optimaliseren van je SEO-inspanningen en het realiseren van je groeidoelen.

Laten we beginnen aan de reis naar betere zichtbaarheid, hogere rankings en indrukwekkende resultaten. Jouw succesverhaal begint hier!

Conclusie: De kracht van een sterke SaaS SEO-strategie

Het opbouwen van een succesvolle SaaS SEO-strategie is geen eenvoudige taak, maar met de juiste aanpak en toewijding kan het enorme voordelen opleveren voor je bedrijf. Door te focussen op technische SEO, een doordachte strategie, hoogwaardige content en effectieve linkbuilding, leg je een sterke basis voor organische groei. Vergeet niet dat het proces continu is; blijf je strategie bijwerken en je content optimaliseren om voorop te blijven lopen in de concurrerende SaaS-markt.

SEO voor saas: De complete gids voor meer verkeer en conversie

Hoi, Brent van Webleaders hier. Hierbij presenteer ik je de complete SEO gids voor meer verkeer en conversie voor SaaS bedrijven. Dit is niet zomaar een gids. Ik zal je tijd niet verspillen door het voor de hand liggende te vertellen en zal daarom niet te diep ingaan op het kiezen van de juiste zoekwoorden, op technische SEO of het promoten van content. In plaats hiervan zal ik je strategische informatie geven over wat SEO kan doen om je Saas-bedrijf direct te helpen. In deze gids zal ik je onder andere leren:

 • Hoe je SEO kunt gebruiken om investeerders te charmeren 

 • Hoe je je product als basis voor je SEO-strategie kunt gebruiken 

 • Hoe je SEO kunt gebruiken om churn te verminderen, LTV te verhogen, CAC/CPA te verlagen en meer MQL's te genereren.

Laten we er meteen induiken. 

Wat is SaaS SEO?

Saas staat natuurlijk voor Software-as-a-Service. Dit is een methode voor het leveren en licentiëren van software waarbij software online toegankelijk is via een abonnement, in plaats van gekocht en geïnstalleerd op individuele computers. Omdat de meeste softwarebedrijven inmiddels overgestapt zijn op deze methode, wordt de term SaaS SEO ook gebruikt om SEO voor B2B en B2C softwarebedrijven te omschrijven. 

Maar de definitie van SaaS SEO is meer specifiek: 

SaaS SEO is de tak van zoekmachineoptimalisatie die zich richt op het verbeteren van de zoekprestaties van Software-as-a-Service (SaaS) bedrijven.

Wat maakt SaaS SEO anders?

Het SaaS bedrijfsmodel is uniek omdat het product theoretisch gezien oneindig schaalbaar is. Een SaaS-bedrijf kan, als het genoeg budget heeft, de producten oneindig doorontwikkelen met oneindig veel functies en een oneindig aantal klanten. SEO’ers voor SaaS-bedrijven kunnen hier gretig gebruik van maken omdat er theoretisch gezien oneindig content geschreven kan worden voor een oneindig aantal doelgroepen. 

Een SaaS-merk of bedrijf kan zich daarom het beste richten op een content-geleide SEO strategie. Dit is dus SEO die hoge kwaliteit, gebruikersgerichte content als een basis heeft. Dit laatste zal ik later toelichten. 

Bij SaaS-bedrijven gelden de volgende twee dingen meer dan bij andere bedrijven: 

 • Je moet je klanten betrokken houden om de Lifetime Value (LTV) van je klanten te maximaliseren en het klantenverlies (churn) tegen te gaan. 

 • Je moet investeerders aantrekken (en daarom zichtbaarheid verhogen),  tevreden houden en ervoor zorgen dat je goede cijfers kan overleggen.

Het probleem van de meeste mensen in SaaS-bedrijven is dat ze niet weten waarover ze moeten schrijven en hoe ze het moeten aanpakken. 

Teamleader features screenshot

De customer journey

Je moet eerst de ‘customer journey’ onder de loep nemen en daarna een strategie vormen. Klanten zijn namelijk niet meteen klaar om te kopen; de reis van de klant en de cyclus van een verkoop zijn veel ingewikkelder dan dat. 

Je kunt de customer journey het beste in beeld brengen met een marketing trechter ofwel marketing funnel

De marketingfunnel 

Een marketingfunnel is een visualisatie-tool waarmee je de reis voor jouw potentiële klant in beeld brengt. De klant beweegt zich van boven naar beneden in de onderdelen van een trechter. De reis van de klant begint wanneer hij nog niets weet van het bedrijf en eindigt als hij een (tevreden) klant of ‘verwijzer’ wordt. In iedere fase van de customer journey staat een bepaald doel centraal om ervoor te zorgen dat de klant in de volgende fase komt. Door middel van boodschappen kan de klant bewust worden gemaakt van zijn probleem en de oplossingen die je hiervoor als bedrijf kan bieden. 

Marketingfunnel voor SaaS bedrijven

Zo heb je aan de bovenkant van de funnel voor SaaS-bedrijven het doel om mensen te voorlichten (Aandacht) die niet weten dat hun oplossing bestaat. 

Daaronder richt je je op mensen die de oplossing kennen maar niet jouw merk of product en je probeert hun Bewustzijn daarvan te vergroten

Je moet ondertussen ook mensen aantrekken die al op zoek zijn naar jouw merk (branded queries)

Daaronder richt je je op gebruikers die de oplossing kennen maar nog niet begrijpen hoe de oplossing kan helpen bij hun werkzaamheden en zorg je ervoor dat ze om je product te Overwegen

Dan help je mensen om te begrijpen dat jouw product beter is dan die van je concurrent en zet je ze om van prospect naar een klant (Conversie))

Als laatste probeer je om bestaande klanten betrokken te houden en een Advocate (Verwijzer) te maken. Dit zijn tevreden klanten die anderen naar jou doorverwijzen. 

Ik hoor je nu denken: ‘maar Brent, hoe creëer ik nu aantrekkelijke content om deze doelen in iedere fase te bereiken?’. Ik zal nu hier verder op inzoomen. 

Stages of a saas sales funnel

Focus op gebruikers, niet zoekwoorden

Het eerste wat je moet weten om doeltreffende content te schrijven, is dat je niet moet richten op de zoektermen, maar op de gebruiker. Dit gaat wellicht tegen het traditionele begrip van SEO in, maar het is een zeer populair idee dat door SEO-fenomeen Eli Schwartz in 2021 is uitgewerkt in zijn boek ‘Product-led SEO’. In plaats van te focussen op de zoektermen, focus je je op onderwerpen waar je klanten echt om geven en graag meer over willen lezen. Datgene waar ze wakker van liggen. Waar ze gepassioneerd over zijn. De redenen waarom ze wellicht van product gaan wisselen in de nabije toekomst….

Het is een zeer organische manier van denken.

Behoud je klanten met SaaS-SEO

Wat Product-led SEO voor SaaS-bedrijven bijvoorbeeld kan doen is om het risico te verlagen dat bestaande klanten afhaken wanneer ze op zoek zijn naar nieuwe functies, tools of andere manieren om problemen op te lossen. 

Stel je voor dat je een projectmanagementtool aanbiedt. Een van je klanten werkt voor veel verschillende klanten en heeft behoefte aan functionaliteiten voor het aanmaken van dashboards voor iedere klant. Echter, je basisversie van de tool biedt deze mogelijkheid niet. De oplossing kan zijn om over te stappen naar een geavanceerdere versie van de tool, maar niet alle gebruikers zijn hiervan op de hoogte. Er zijn klanten die specifiek zoeken naar termen zoals "klantportaal tool". Hoewel dit misschien niet de meest gebruikte zoekterm is, kan het ontbreken van jouw tool in de zoekresultaten ervoor zorgen dat je deze potentiële klanten misloopt. En als deze klanten geen oplossing vinden, zullen anderen hoogstwaarschijnlijk hetzelfde pad volgen.

Met SaaS SEO focussen we dus niet alleen op het zoekvolume van zoektermen, maar richten we ons op het creëren van content over onderwerpen die klanten belemmeren om hun werk te doen. Doe dus  onderzoek naar de problemen waar je klanten tegenaan lopen en stem hier je SEO-strategie en content op af. 

SEO kan je dus helpen om je klanten te behouden. Wat kan SEO nog meer betekenen voor jouw SaaS-bedrijf? 

Hoe kan SEO daadwerkelijk SaaS-merken helpen?

 1. Klanten behouden (churn verlagen, LTV verhogen)

 2. Meer organisch verkeer, merkbekendheid, merkequiteit en merkzichtbaarheid.

 3. Meer organische leads/aanmeldingen/MQL's/demonstraties.

 4. Samenstelling, kosteneffectieve groei.

 5. Lagere acquisitiekosten.

 6. Verbeterde andere marketinginspanningen door algemene merkzichtbaarheid.

 7. Ondersteuning van lange verkoopcycli.

 8. Trek investeerders aan en vergemakkelijk financieringsrondes.

SaaS SEO benefits


Marketing diversiteit verhogen: betaald en organisch

Voor een beginnend SaaS-bedrijf is het essentieel om groei te stimuleren door middel van advertenties. Maar advertenties op zichzelf zijn geen duurzame groeimotor; na een tijdje kunnen ze je niet meer verder helpen. De kracht van advertenties is beperkt door: 

 • De hoge kosten

 • Afnemende opbrengsten

 • Het beperkte bereik

 • Het plafond voor je budget

 • De gevoeligheid voor verschuivingen in de markt

 • Zorgen over privacy-schendingen

SEO kan SEA goed complementeren. SEA vangt het betaald verkeer en SEO het organisch verkeer. De waarde van organisch verkeer mag nooit onderschat worden. Het is een onmisbaar onderdeel voor elke succesvolle website.

SEO is een duurzame oplossing voor SaaS bedrijven. Het helpt niet alleen eenmalig geld binnen te halen, maar de voordelen stapelen op en evolueren in iets groter dan de som van de aparte voordelen. Blijf lezen en ik leg het je uit. 

SEO-resultaten leiden tot schaalbare groei

Er heerst vaak een misvatting over SEO. Veel mensen zien het als een kostenpost, wellicht omdat ze vastzitten in de mentaliteit van betaalde marketing. Wanneer je investeert in advertenties, of dat nu op sociale media of in zoekmachines is, wil je onmiddellijk resultaten zien, want het is een directe uitgave. Als je de geldkraan dichtdraait (stop met adverteren), stopt de inkomstenstroom. Wanneer je in een SaaS SEO-campagne investeert, gebeurt dit via het creëren van waardevolle inhoud.

Je website en de inhoud ervan zijn jouw eigendommen die je daadwerkelijk bezit. In feite bouw je een huis in plaats van het te huren. Dit is precies waarom we kunnen spreken van "samengestelde groei": elke nieuwe stukje inhoud of elke verwijzing naar je website bouwt voort op wat er al is opgebouwd.

Succesvolle SaaS-bedrijven (zoals Hubspot) gebruiken contentmarketing als een middel om exponentieel te groeien. Ze doen gedegen onderzoek, hebben geduld, doen geen halfslachtig werk en creëren content die een specifieke doelgroep helpt. 

SEO helpt CPA en CAC te verlagen

SEO biedt een effectieve manier om de kosten per acquisitie (CPA) en klant acquisitiekosten (CAC) te beheersen, en dit speelt een cruciale rol bij het succes van SaaS-bedrijven. Het SaaS-bedrijfsmodel stelt deze ondernemingen in staat om aanzienlijk meer te investeren in klantwerving, dankzij de hogere Customer Lifetime Value (LTV) die ze kunnen realiseren. Dit betekent dat zowel de CPA als de CAC aan de hoge kant kunnen zijn, zolang er maar een positieve return on investment wordt behaald.

Het verbeteren van SEO kan op diverse manieren bijdragen aan het verlagen van de CPA en CAC:

 • Verhoogd aantal organische Marketing Qualified Leads (MQLs) en Product Qualified Leads (PQLs), waardoor er meer potentiële klanten worden aangetrokken.

 • Markteducatie over jouw oplossing om de vraag te vergroten.

 • Biedt een waardevolle bron van retargetingmateriaal vanuit organisch verkeer, wat inhoudt dat gebruikers die je website bezoeken later kunnen worden benaderd met zeer gerichte advertenties.

 • Een toename van zichtbaarheid en merkbekendheid leidt tot een verhoogde merkwaarde, wat resulteert in meer betrokkenheid bij advertenties.

Om daadwerkelijk een daling van CAC en CPA te bewerkstelligen, moeten SaaS-merken strategisch te werk gaan:

 • Identificeer relevante onderwerpen voor content die potentiële kopers of aanmeldingen aantrekt.

 • Bepaal het soort content dat nodig is om de vragen van deze potentiële klanten te beantwoorden.

Het is van essentieel belang om niet ondoordacht te werk te gaan, omdat dit problemen kan veroorzaken. Dit is de reden waarom veel merken falen in contentmarketing en SEO. Een doordachte aanpak is de sleutel tot succes op dit gebied.

SEO-content helpt churn te verminderen door bestaande klanten betrokken te houden

Tijdens het runnen van mijn agency ben ik bekend geraakt met de uitdagingen van het vinden van geschikte tools voor mijn zakelijke behoeften. Een voorbeeld hiervan is mijn zoektocht naar een oplossing voor klantportalen.

Mijn werknemers en ik gebruiken ClickUp om taken bij te houden voor meedere klanten. Daarnaast wilde ik ook voor iedere klant een eigen dashboard aanmaken. Dus begon ik te zoeken naar een oplossing met de zoekterm "client dashboard".

Wat ik ontdekte, was dat ClickUp zelf niet verscheen in de zoekresultaten, maar wel een video waarin uitgelegd wordt hoe je zo'n dashboard kan maken in ClickUp.

Hoewel ik al een bestaande klant ben, ben ik nog steeds op zoek naar alternatieve manieren om mijn problemen te verlichten. Zoals je kunt zien in de screenshot hieronder, staat Clickup zelf nergens op de eerste pagina wanneer er wordt gezocht naar "client dashboard".

Jouw bestaande gebruikers zijn hetzelfde: ze gebruiken misschien jouw tool al, maar ze zullen vertrekken zodra zich een betere kans voordoet. Stel je nu eens voor dat Clickup wel was verschenen toen ik zocht naar het opzetten van dashboards voor klanten. Hoe anders zou dat verhaal zijn geweest?

new tool search on google - seo results

Je moet er zijn wanneer jouw bestaande klanten zoeken.

Het goede nieuws is dat, zoals mijn vorige voorbeeld laat zien, het type dingen waar jouw bestaande klanten naar zoeken (afgezien van ondersteuningsgerelateerde zaken, die je ook zeker moet hebben) heel dicht bij de "Aandacht" fase van de trechter ligt. Dus je kunt hier "twee vliegen in één klap slaan" - maar je moet ervoor zorgen dat je jouw content ook op hen afstemt.

Content onderwerpen, zoekwoordenonderzoek en zoekvolume

Ik wil hier even de tijd nemen om een ​​zeer belangrijk onderwerp te bespreken.

Toen je het bovenstaande gedeelte las, had je misschien de volgende reactie: "Waarom zou ik in hemelsnaam middelen besteden aan het schrijven van content over zoekwoorden met zo'n lage zoekvolume?" In zekere zin heb je gelijk: deze specifieke zoektermen hebben inderdaad een laag zoekvolume:

Search volumes on semrush

Zoekvolume is GEEN goede maatstaf om te beslissen waarover je moet schrijven - verre van dat. Dit is waar zoveel merken de fout in gaan: je schrijft geen stuk content omdat een tool je vertelt dat te doen.

Je schrijft over iets omdat het mensen 's nachts wakker houdt. Met andere woorden, je moet weten waar je gebruikers 's nachts wakker van liggen - of op zijn minst wat hen ervan weerhoudt hun werk goed te doen.

SEO & Content Marketing versterken alle kanalen

Wist je dat succesvolle SEO-campagnes een verrassend effect hebben? Ze versterken namelijk niet alleen je online zichtbaarheid, maar boosten ook de effectiviteit van je andere marketingkanalen. Denk hierbij aan:

 • Betaalde zoekadvertenties

 • Betaald verkeer via sociale media

 • Organisch verkeer via sociale media

 • E-mailmarketing

 • En meer!

Dit wordt mogelijk gemaakt door een interessant fenomeen genaamd het 'mere exposure effect'. Kort gezegd komt het hierop neer: hoe vaker mensen met iets worden geconfronteerd, hoe positiever ze erover gaan denken. Dit verklaart deels waarom reclame zo goed werkt. Met andere woorden, wanneer jouw merk vaker wordt gezien, neemt de kans toe dat mensen bij jou kopen.

SaaS SEO & contentmarketing dragen bij aan een grotere bekendheid van je merk en verhogen daarmee de merkwaarde, vooral als je aandacht besteedt aan het creëren van hoogwaardige content. Dit resulteert vervolgens in effectievere marketingcampagnes in het algemeen.

Een ander voordeel is dat je jouw SEO-content op diverse manieren kunt hergebruiken:

 • Gebruik het als inspiratie voor socialemediaposts

 • Maak er video's van

 • Bundel het tot eBooks of witte papieren

 • Stel checklists samen

 • Creëer aantrekkelijke slide decks

 • En vergeet niet: de mogelijkheden zijn eindeloos!

Fantastische contentmarketing ondersteunt de verkoopcyclus

Last but not least, SEO kan een waardevolle rol spelen bij het ondersteunen van jouw verkoopcyclus. De impact hiervan kan variëren afhankelijk van het type SaaS-bedrijf dat je runt. Niet alle SaaS-merken bieden een gratis plan en een €20 pro plan aan. Sommige hebben aanzienlijk hogere toetredingsdrempels, waardoor de verkoopcyclus langer wordt:

 • HR

 • Financiën

 • SaaS op ondernemingsniveau

 • En andere

Bovendien hebben bepaalde SaaS-bedrijven een enterprise-versie. Zo kan het bijvoorbeeld voor een freelancer een snelle beslissing zijn om zich te abonneren op Hubspot, maar voor een bedrijf met meer dan 50 medewerkers kan het kiezen tussen Hubspot en Salesforce aanzienlijk langer duren. In dit geval is het van cruciaal belang om beschikbaar te zijn en potentiële klanten te ondersteunen bij hun besluitvormingsproces. SEO en contentmarketing kunnen helpen om dagelijks onder de aandacht te blijven terwijl jouw verkoopteam actief is. En als jouw concurrenten aanwezig zijn en jij niet... tja, dan begrijp je vast wat ik bedoel.

Investeerders zijn dol op zichtbaarheid en ranglijsten binnen SEO!

Investeerders zijn gek op zichtbaarheid en ranglijsten binnen SEO! Het is grappig hoe vaak ondernemers me vragen om hun SEO te verbeteren om te scoren op super competitieve zoektermen, allemaal om huidige en potentiële investeerders onder de indruk te maken. Maar weet je, dat is eigenlijk de verkeerde aanpak! Het geheim? Nou, de meeste zakelijke resultaten komen eigenlijk voort uit het focussen op zoekopdrachten met een zeer hoge intentie. Dus als je alleen maar in SEO investeert om te pronken met je ranglijst op de meest competitieve zoektermen in jouw branche, dan blijft dat bitter smaken.

Zichtbaarheid = Geloven: Een sterke online aanwezigheid en hoge zoekranglijsten laten zien dat jouw bedrijf serieus is en klaar is om te groeien.

Indrukwekkende Ranglijsten: Als je bedrijf hoog scoort in zoekresultaten, laat dat zien dat je de concurrentie aankan en dat trekt de aandacht van investeerders!

Kortom, SEO kan niet alleen klanten aantrekken, maar ook investeerders verleiden. Zorg dus dat je online opvalt en wie weet wie er langs komt voor een babbeltje en een investering!

SaaS Content Marketing: Hoe bouw je langs de hele funnel?

Oke, riemen vast, want we gaan een mythe doorprikken: Zoekvolume en Keyword Moeilijkheidsgraad? Dat zijn niet de grote jongens die jouw SaaS SEO-strategie aansturen.

Weet je nog, die SaaS-funnel waar we het eerder over hadden? Nou, laten we die eens lekker opschudden:

 • Eigen Merk: Mensen die specifiek naar jou zoeken, zoals "hubspot gratis crm".

 • Aandacht: Ze hebben problemen, maar weten nog niet dat jouw oplossing bestaat. Denk aan "hoe word ik productiever".

 • Bewustzijn: Ze weten dat er een oplossing is, maar kennen jouw merk nog niet. "Wat is een to-do lijst".

 • Overweging: Ze hebben jouw oplossing op het oog en wegen hun opties af. "projectmanagement tool".

 • Conversie: Ze hebben hun keuze gemaakt en hebben de beste provider nodig. Denk aan "clickup vs asana".

 • Klant: Ze zijn binnen, maar zoeken nog naar functies.

Maar hé, laten we er een beetje pit aan toevoegen met wat marketeer jargon: Top Of the Funnel (TOFU), Middle Of the Funnel (MOFU), en Bottom Of the Funnel (BOFU) Content.

 • TOFU: Aandacht + Bewustzijn

 • MOFU: Overweging

 • BOFU: Conversie

Laten we eens spieken bij ClickUp, de koploper op gebied van projectmanagement:

TOFU Zoekwoordstrategie

We hebben het over de fase waar bezoekers nog niet op jacht zijn naar projectmanagementoplossingen. Het draait allemaal om zaadjes planten en ze het licht laten zien.

ClickUp serveert blogjuweeltjes met hoog-niveau zoekwoorden zoals:

 • voorbeelden van mindmaps

 • teambuilding activiteiten

 • kaban bord

 • sjabloon voor projectcharter

 • taakbeheer

Waarom? Omdat wanneer je ClickUp bent, je kunt freewheelen over dingen die vrij ver van projectmanagement liggen, en toch indruk maakt.

MOFU Zoekwoordstrategie

Nu zijn we in de buik van de trechter. Ze hebben het over projectmanagementsoftware, maar zijn nog niet overtuigd.

Voor ClickUp draait het allemaal om zoekwoorden zoals:

 • gratis projectmanagementsoftware

 • taakbeheersoftware

 • doelstellingen bijhouden tools

 • beste projectmanagementtools

BOFU Zoekwoordstrategie

Hier hebben ze hun trouw verklaard, en nu kijken ze naar de providers.

ClickUp heeft zijn zinnen gezet op hoog-intentie zoekwoorden zoals:

 • asana alternatieven

 • jira alternatieven

 • waarom kiezen voor clickup

 • clickup prijzen

 • clickup beoordelingen

 • clickup vs asana

En dit is waar jouw SaaS vaardigheden schitteren. Check de Asana-alternatieve pagina van ClickUp:

Een Praktische Gids voor SaaS SEO in 4 Stappen

Tot dusver heb ik veel gesproken over SaaS SEO vanuit een zakelijk oogpunt. Hoewel dit belangrijk is omdat dergelijke informatie niet altijd direct beschikbaar is online, wil ik nu graag de tijd nemen om in te zoomen op een actiegericht, 4-stappen proces voor SaaS SEO:

 1. Technische SEO

 2. SEO Strategie

 3. SEO Content

 4. SaaS Linkbuilding & Promotie

Stap 1: Technische SEO voor SAAS bedrijven

Technische SEO wordt vaak gezien als het startpunt. Het is essentieel dat zoekmachines je website gemakkelijk kunnen vinden, crawlen en begrijpen. Het is als het kopen van een loterijticket: het garandeert niet dat je wint, maar zonder een ticket maak je geen kans.

Wat omvat technische SEO voor SaaS-websites? Hoewel het belangrijk is, wordt het soms overschat. Ongeveer 90% van de SaaS-websites doet het al redelijk goed op dit gebied. Dat betekent niet dat je het moet negeren, maar het moet niet je enige focus zijn. Richt je vooral op de inhoud.

Hier zijn enkele belangrijke aspecten van technische SEO om te controleren:

 • Optimalisatie van robots.txt

 • Beheer van redirects

 • Oplossing van crawlbaarheidsproblemen

 • Gebruik van XML- en HTML-sitemaps

 • Optimalisatie van metadata (titeltags, metabeschrijvingen)

 • Implementatie van gestructureerde gegevens

 • Oplossen van fouten (bijv. 4xx)

 • Beheer van URL-structuur

 • Implementatie van Hreflang-tags (voor internationale websites)

 • Tracking met behulp van Analytics & Search Console

2. Strategie voor SaaS SEO: De gids voor zoekwoordenonderzoek voor SaaS SEO

Naar mijn mening is de SEO-strategie het belangrijkste onderdeel van SaaS SEO. Ongeacht hoe goed je content en promotie-inspanningen zijn, als niets is afgestemd op je overkoepelende bedrijfsdoelen, is het allemaal waardeloos. Strategie is HEEL belangrijk. Er zijn (minstens) 5 zeer belangrijke stappen als het gaat om het opbouwen van de juiste SaaS SEO-strategie:

1. Concurrentieanalyse

2. Content ideeën bedenken

3. Zoekwoordenonderzoek voor SaaS SEO

4. Compileren in een contentkalender

5. Categoriseren met behulp van een Hub/Spoke- of Pijler/Cluster-model

Gebruik concurrentie als basis van je strategie

Ten eerste is er een zeer grote kans dat je directe concurrenten hebt. En zo niet, dan zijn er zeker bedrijven die dezelfde doelgroep hebben. Bijvoorbeeld, ScaleCrush is een B2B SaaS SEO Agency. Onze doelgroep zijn SaaS-oprichters en marketing executives (ja, jij!). Die doelgroep wordt gedeeld met SaaS ontwikkelingsbedrijven, SaaS e-mailmarketingbedrijven, SaaS adviesbureaus, enzovoort. We zouden dom zijn om daar niet te beginnen bij het ontwerpen van onze SEO-strategie!

Content ideeën bedenken rondom je gebruikers en zoekwoorden onderzoeken

Ten tweede kunnen we exacte contentstukken uitwerken door zoekwoordenonderzoek te doen. Zie je hoe we niet beginnen met zoekwoordenonderzoek? We beginnen eerst met content ideeën. Dan doen we onderzoek naar zoekwoorden. Onthoud: gebruikers eerst, zoekwoorden later.

Categoriseren van content rondom contenthubs

Als vierde kunnen we dit alles samenstellen in een contentkalender:

 • Ideeën van concurrenten

 • Ideeën van gebruikersonderzoek

 • Alle uitgewerkte content dankzij zoekwoordenonderzoek.

Tenslotte is de laatste stap om al die content te categoriseren met behulp van een Hub & Spoke-model. Dit model vereist dat we "Content Hubs" bouwen rond een specifiek onderwerp, en deze uitbreiden naar Spoke-posts. Biteable heeft bijvoorbeeld een Content Hub rond "videomarketing", die wordt ondersteund door meerdere gerelateerde Spoke-posts over specifieke onderwerpen:

 • Videomarketing

 • Statistieken van videomarketing

 • Productmarketingvideo's

 • Kosten van videomarketing

 • Strategie voor videomarketing

Vergis je niet door te denken dat je honderden artikelen nodig hebt om verkeer naar je website te krijgen. Zelfs met slechts een paar tientallen goed doordachte en gerichte berichten kun je al aanzienlijke bezoekersaantallen en inkomsten genereren.

3. Hoe ziet goede SaaS-content er eigenlijk uit?

Nu je je contentkalender hebt, is het tijd om die content te produceren. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar dat is het zeker niet!

Goede SaaS-content moet expertise en vertrouwen uitstralen, en het moet je gebruikers overtuigen dat je hun problemen kunt oplossen (oftewel, hen kunt helpen hun werk beter te doen).

Wij volgen een strikt raamwerk bij het maken van content:

 1. Onderzoek naar zoekintentie

 2. Contentopzet maken

 3. Contentbrief opstellen

 4. Schrijven van de content

 5. Redigeren en proeflezen

 6. Publiceren

Alles begint met een UITSTEKENDE contentbrief en opzet. De brief is het belangrijkste onderdeel van het productieproces. Geen brief betekent slechte content en veel frustratie, geloof me. Ik spreek uit ervaring.

Dus, hoe maken we een goede brief?

 1. Onderzoek naar zoekintentie: Eerst onderzoeken we welke content mensen verwachten wanneer ze een zoekopdracht invoeren. Dit doen we via gebruikersonderzoek, analyse van de zoekresultatenpagina (SERP) en uitgebreide contentonderzoek.

 2. Contentopzet maken: Vervolgens zetten we alle verzamelde informatie om in een gedetailleerde opzet. Deze beschrijft de structuur van de content, met uitgewerkte H2's en H3's.

 3. Contentbrief opstellen: In de derde stap schrijven we een contentbrief met opsommingstekens die precies aangeven wat in elke sectie moet staan.

Pas daarna wordt de brief aan een schrijver gegeven om de daadwerkelijke content te creëren. Dit helpt ons om de "schrijversvariatie" te beperken en ervoor te zorgen dat de content waardevol is.

Content outline example

4. SaaS Linkbuilding en Contentpromotie

Je hebt je strategie en contentkalender klaar. Je hebt een tiental geweldige contentstukken, allemaal goed gestructureerd rond een hub-pagina. Maar wat nu?

Nu is het tijd om die content te promoten door middel van SaaS linkbuilding. Ongeacht wat Google je probeert te laten geloven, blijven links een cruciale factor in moderne SEO. Veel SEO-experts zeggen graag dat "geweldige content backlinks aantrekt." Dat klopt, maar je moet die content nog steeds onder de juiste ogen brengen om daadwerkelijk links te krijgen.

Hier zijn een paar effectieve SaaS linkbuilding-tactieken die je kunt gebruiken:

 1. Broken Linkbuilding: Zoek naar gebroken links op relevante websites en stel voor om jouw content als vervanging te gebruiken.

 2. Ongekoppelde Merken: Identificeer vermeldingen van je merk die nog niet zijn gekoppeld en vraag om een link.

 3. Digitale PR: Creëer nieuwswaardige content en promoot deze bij media en bloggers.

 4. Gastbloggen: Schrijf artikelen voor andere websites in ruil voor een backlink naar jouw site.

 5. Linkwaardige Content: Produceer content die zo waardevol en uniek is dat mensen er automatisch naar willen linken.

Het promoten van je content is net zo belangrijk als het creëren ervan. Zorg ervoor dat je een gedegen plan hebt voor linkbuilding en contentpromotie om je SEO-inspanningen te maximaliseren.

Zet de eerste stap naar succes

Ben je klaar om je SaaS-bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen met een krachtige SEO-strategie? Wacht niet langer! Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe wij je kunnen helpen bij het optimaliseren van je SEO-inspanningen en het realiseren van je groeidoelen.

Laten we beginnen aan de reis naar betere zichtbaarheid, hogere rankings en indrukwekkende resultaten. Jouw succesverhaal begint hier!

Conclusie: De kracht van een sterke SaaS SEO-strategie

Het opbouwen van een succesvolle SaaS SEO-strategie is geen eenvoudige taak, maar met de juiste aanpak en toewijding kan het enorme voordelen opleveren voor je bedrijf. Door te focussen op technische SEO, een doordachte strategie, hoogwaardige content en effectieve linkbuilding, leg je een sterke basis voor organische groei. Vergeet niet dat het proces continu is; blijf je strategie bijwerken en je content optimaliseren om voorop te blijven lopen in de concurrerende SaaS-markt.

SEO

SEO voor saas: De complete gids voor meer verkeer en conversie

SEO

SEO voor saas: De complete gids voor meer verkeer en conversie

SEO

SEO voor saas: De complete gids voor meer verkeer en conversie

SEO

SEO voor saas: De complete gids voor meer verkeer en conversie

SEO

Alles over de 8 grootste SEO events van 2024

SEO

Alles over de 8 grootste SEO events van 2024

SEO

Alles over de 8 grootste SEO events van 2024

SEO

Alles over de 8 grootste SEO events van 2024

SEO

Black Friday SEO deals (2024): tot wel 70% korting!

SEO

Black Friday SEO deals (2024): tot wel 70% korting!

SEO

Black Friday SEO deals (2024): tot wel 70% korting!

SEO

Black Friday SEO deals (2024): tot wel 70% korting!

Ontdek in 30 minuten
welke omzet jouw bedrijf laat liggen.

Logo

Elandstraat 92
2901BK Capelle a/d IJssel

+31 (0)10 – 669 00 24

Copyright © 2011 - 2024 Webleaders B.V. All Rights Reserved - Algemene voorwaarden - Cookieverklaring - Privacyverklaring

Ontdek in 30 minuten welke omzet
jouw bedrijf laat liggen.

Copyright © 2011 - 2023 Webleaders B.V. All Rights Reserved - Cookieverklaring - Privacyverklaring

Ontdek in 30 minuten
welke omzet jouw bedrijf laat liggen.

Logo

Elandstraat 92
2901BK Capelle a/d IJssel

+31 (0)10 – 669 00 24

Copyright © 2011 - 2024 Webleaders B.V. All Rights Reserved - Algemene voorwaarden - Cookieverklaring - Privacyverklaring