De weg naar succes in Google: de kracht van zoekintentie

Auteur:

Shilan Shakibapour

Categorie:

Verhoog je online impact met zoekintentie

Precies datgene aanbieden waar mensen naar zoeken. In het juiste format. Dat is inspelen op de zoekintentie. 

In deze blog gaan we dieper in op wat zoekintentie is, de verschillende zoekintenties, waarom ze belangrijk zijn, hoe je ze bepaalt en hoe je ze toepast. Als je de juiste zoekintentie begrijpt en leert herkennen, ben je een stap dichter bij het leveren van de informatie waar klanten op zoek naar zijn, zo kun je effectiever communiceren je doelen bereiken.

Content aansluiten bij de zoekintentie voor hogere Google rankings

Google succes wordt bepaald door een aantal factoren. Een van de SEO best practices is het optimaliseren van je pagina voor de juiste zoekintentie.

Om door zoekmachines gevonden te worden, is het cruciaal om content te maken en begrijpen met de juiste zoekintentie in gedachte.

Wil je meer verkeer, hogere rankings en een toename in conversies? Zoekintentie is jouw eerste stap naar online succes, en hier is waarom.

Wat is zoekintentie?

In de wereld van online zoekopdrachten is er meer dan alleen het invoeren van een paar trefwoorden in een zoekmachine. Achter elke zoekopdracht schuilt een specifieke bedoeling, een "zoekintentie" die de drijvende kracht is achter wat zoekers echt willen bereiken.

Ofwel: Zoekintentie is het waarom achter een zoekopdracht.

Zoekt iemand die 'smartphone' intikt op zoek naar aanbiedingen en prijzen voor smartphones, of willen ze telefoons vergelijken en recensies lezen voordat ze tot aankoop overgaan? En wanneer iemand op 'Java' zoekt, bedoeld die persoon dan koffie, het eiland Java in Indonesië, of informatie over de programmeertaal Java?

Waarom is zoekintentie belangrijk?

Het begrijpen van deze zoekintentie is van cruciaal belang om het juiste zoekresultaat te kunnen leveren. Want: het is belangrijk dat je pagina aansluit bij de juiste zoekintentie.

Anders is de bezoeker niet tevreden met het zoekresultaat, en dus ook niet met Google.

Voor Google is het van levensbelang om de juiste pagina's te tonen voor de zoeker. Dat is content die antwoord geeft op de vraag van de zoeker. Content die aansluit op de zoekintentie. Dan blijven mensen gebruik maken van Google en kan Google dus advertenties blijven verkopen.

Google is de ultieme scheidsrechter als het aankomt op SEO. Als je probeert je pagina hoger te laten ranken voor gebruikers die volgens Google niet geïnteresseerd zijn in de geboden inhoud, dan heeft dat geen zin. Het algoritme van Google is ontworpen om de zoekintentie van gebruikers te begrijpen en hen te voorzien van de meest relevante resultaten. Dus, als jouw pagina niet overeenkomt met de verwachtingen van Google's gebruikers, zal het niet alleen moeilijk zijn om een hogere ranking te behalen, maar het zal ook niet de gewenste resultaten opleveren voor jouw inspanningen in SEO.

Zoekintentie is gekoppeld aan verschillende fases in de customer journey. Door te begrijpen waar zoekers zich bevinden in hun besluitvormingsproces, kun je content aanbieden die inspeelt op hun behoeften en bedoeling.

Verschillende soorten zoekintenties

Zoekintentie verwijst naar de reden waarom een persoon een zoekopdracht in een zoekmachine uitvoert. Het is de achterliggende motivatie of het doel dat ze willen bereiken. Zoekintentie kan worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën:

  1. Informatief

  2. Navigerend

  3. Commercieel

  4. Transactioneel

Informatieve zoekintentie

De zoeker zoekt naar meer algemene informatie. Ze willen een vraag beantwoord krijgen of meer te weten komen over een bepaald onderwerp. Meestal leidt dit tot informatieve blogs of kennisbank artikelen die de vraag van de zoeker beantwoorden.

De informatieve zoekopdracht kan voorkomen in de vorm van een vraag of los begrip.

Voorbeelden van een informatieve zoekopdrachten zijn:

  • Wat is SEO

  • Hoe werken zonnepanelen

  • Hoe begin ik een startup

  • Wat is een canonical

  • Wat is de hoofdstad van Frankrijk

  • Hypotheek eisen

Navigerende zoekintentie

Deze zoeker heeft al iets specifieks in gedachten en typt zoekopdrachten om daar te komen. Het is vaak makkelijker om in Google de gewenste merknaam in te typen. Dit kan leiden tot sitelinks of de homepage van de gewenste website. Dat zijn links naar populaire onderdelen van de website, zoals "Aanmelden" of "Inloggen".

Voorbeelden van navigationele zoekintentie zijn:

  • Facebook login

  • YouTube

  • Bol.com

  • DUO

  • Branded verkeer

  • Een specifiek adres/ showroom/ winkel/ restaurant

  • Hotels in Parijs

  • Sleutelmaker Rotterdam


Commerciële zoekintentie

Hier is de zoeker van plan om een actie te ondernemen, zoals een aankoop, een download of een abonnement. Hoewel de zoeker ongeveer weet welk product of dienst hij of zij nodig heeft, moet de keuze nog gemaakt worden.

De zoeker vergelijkt de prijs van het product of dienst bij verschillende aanbieders en gaat op zoek naar kortingcodes.

Het gaat hier vaak om (prijs)vergelijkingen, klantbeoordelingen en meningen van experts.

Voorbeelden van de commerciële zoekintentie zijn:

  • Beste elektrische auto

  • Iphone 15 reviews

  • Beste telefoon 2023


Transactionele zoekintentie

Zoekers in de transactionele zoekintentie fase weten al specifiek welk product of welke dienst ze willen vinden. De zoeker heeft zich namelijk al volledig georiënteerd in de voorgaande fases.

Bij transactionele zoekintenties is de koopintentie duidelijk. Deze intentie is het makkelijkst te achterhalen omdat het product of de dienst in de zoekwoordcombinaties staat. Er wordt ook gezocht naar een plaats om te kopen, zowel offline als online. 

Transactionele zoekopdrachten geven vrijwel altijd resultaten waar iemand het product of de dienst kan afnemen. Voor producten zie je daarom vaak advertenties en organische resultaten met daarin voor woorden als “kopen” of “voor 23:59 besteld, morgen in huis”.

Voorbeelden van een transactionele zoekopdracht zijn:

  • Dove aanbieding

  • Zalando giftcard

  • IPhone 15 kopen

  • Pampers bestellen

  • Goedkope Macbook pro

  • Bol.com kortingscode

  • Hotel boeken


Hoe gebruik je zoekintentie?

1. Zoekintentie bepalen

De zoekintentie is vaak vanzelfsprekend. Kijk naar de veel voorkomende woorden op de eerste pagina van Google om snel te begrijpen welke resultaten mensen verwachten bij een zoekopdracht.

Wanneer een product of dienst wordt gecombineerd met termen als 'kopen', is het duidelijk dat de zoeker over wil gaan tot een aankoop. Aan de andere kant, als iemand zoekt naar 'hoe bouw je een website', is het duidelijk dat ze op zoek zijn naar informatie over het zelf bouwen van een website.

Bijvoorbeeld: 

"Top 10 Tips voor SEO" - Dit type titel suggereert een informatieve pagina met gids of lijst met tips.


"De Beste Camera's van 2023" - Deze pagina zal een ranglijst of beoordelingen bevatten, gericht op het helpen van mensen bij het kiezen van een camera. 

"De goedkoopste hotels - 50% korting!" - Hier suggereert de titel dat de inhoud zich richt op aanbiedingen van de goedkoopste hotels.

Deze voorbeelden illustreren hoe bepaalde woorden in titels (zoals "Top 10," "Stappen om," "Beste," "Hoe je," etc.) de intentie van de zoekresultaten onthullen, waardoor zoekers een idee krijgen van het type content dat ze kunnen verwachten.

2. Zoekintentie toepassen

Je zorgt ervoor dat je content aansluit op de zoekintentie die je hebt gevonden in de zoekresultaten.

Stel dat je een online winkel hebt die gespecialiseerd is in het aanbieden van service voor auto’s. Je probeert de productpagina voor 'auto onderhouden' hoger in de zoekresultaten te krijgen.

Maar...

Als de zoekresultaten voornamelijk bestaan uit een mix van blogs en garages die hun dienst aanbieden. Wat is dan de zoekintentie? De eerste resultaten zijn altijd leidend. Als er veel blogs geschreven worden over hoe een auto onderhouden moet worden, dan kun je overwegen om een informatief artikel daarover te schrijven. Van daaruit link je natuurlijk wel naar je productpagina.

Het is tijd om inhoud te creëren als je weet wat de bezoeker wil zien:

Bij informatieve content willen lezers informatie vinden over een bepaald onderwerp. Informatieve teksten moeten duidelijke, objectieve informatie verstrekken. Dit kunnen blogposts, artikelen, handleidingen of FAQ's zijn.

Navigerende zoekers willen naar een specifieke website of webpagina navigeren. Bij deze intentie is het belangrijk om beknopte en duidelijke informatie te verstrekken over hoe ze naar de gewenste bestemming kunnen gaan. Dit kunnen bijvoorbeeld contactgegevens of routebeschrijvingen zijn.

Bij een commerciële zoekintentie willen zoekers specifieke acties uitvoeren, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, een app downloaden, of zich aanmelden voor een evenement. Bij deze intentie moeten teksten overtuigend en gericht zijn op het aanzetten tot de gewenste actie.

Een zoeker met transactionele zoekintentie is op zoek naar een product of dienst en zijn waarschijnlijk klaar om te kopen. Teksten gericht op transactie-intentie moeten aantrekkelijke productbeschrijvingen, productpagina's, prijsinformatie, en een duidelijke call-to-action bevatten, zoals "Koop nu" of "Bestel vandaag nog".

Bij het schrijven van tekst voor zoekintenties is het belangrijk om de zoekopdracht en de context te begrijpen. Gebruik relevante zoekwoorden en zorg ervoor dat de inhoud overeenkomt met wat de gebruiker zoekt.

3. Zoekintenties combineren

Je kunt zoekintenties combineren.

De zoekintentie is niet altijd een vast gegeven. Daarom is het waardevol om te durven experimenteren. Wanneer de zoekresultaten momenteel geen blogs weergeven, maar jij gelooft dat dit het best aansluit bij de zoekintentie, kan het lonen om te experimenteren.

Dus, wees niet bang om te experimenteren. Bijvoorbeeld, voor de zoekterm 'Scootmobiel kopen', zou je een informatief artikel kunnen schrijven met de titel 'Lees deze aankoopgids voordat je een scootmobiel koopt'.

Leef je uit, wees creatief, maar zorg dat je een strategie volgt en niet probeert Google en bezoekers te misleiden. Als bezoekers je pagina snel verlaten en teruggaan naar Google voor andere zoekresultaten of een nieuwe zoekopdracht, is dat een sterke aanwijzing dat je zoekresultaat niet aansluit bij de zoekintentie. Bovendien kan een hoog bouncepercentage, waarbij gebruikers snel je pagina verlaten, worden opgemerkt door Google en mogelijk leiden tot een lagere positionering in de toekomstige zoekresultaten (SERP).

Creëer de beste content met zoekintentie

Nu weet je welke type content de bezoeker wilt zien.

Je kunt nu nieuwe content schrijven of content herschrijven met de behoeften van de zoeker in gedachten. Zorg ervoor dat de informatie waardevol en relevant is. Geef antwoord op vragen en los problemen op.

  • Voor informatieve zoekintenties: Creëer diepgaande informatieve artikelen, gidsen, of blogs die antwoord geven op de vragen van zoekers. Zorg ervoor dat de content relevant en up-to-date is.

  • Voor navigerende zoekintenties: Zorg ervoor dat je belangrijke site links op je website hebt en maak het gemakkelijk voor zoekers om de specifieke pagina's te vinden die ze zoeken.

  • Voor transactionele zoekintenties: Maak duidelijke landingspagina's voor producten of diensten met duidelijke call-to-action knoppen en nuttige informatie over prijzen, kenmerken, en voordelen.

  • Voor commerciële zoekintenties: Schrijf vergelijkende artikelen, koopgidsen, of recensies van producten of diensten om zoekers te helpen bij hun aankoopbeslissingen.

Creëer waardevolle en relevante content.

Zoekwoorden spelen een cruciale rol bij het schrijven van relevante content. Begin met het analyseren van zoekopdrachten die relevant zijn voor jouw niche of branche. Als je bijvoorbeeld merkt dat veel mensen zoeken naar "beste SEO-strategie voor beginners", dan kun je een artikel schrijven dat precies dat behandelt. Begin met het identificeren van zoekwoorden die aansluiten bij de zoekintentie.

Gebruik hulpmiddelen zoals Google Keyword Planner om zoekvolumes en concurrentie te begrijpen.

Laatste stappen

Pas de opmaak en structuur van je pagina aan op basis van de zoekintentie. Gebruik koppen, lijsten, afbeeldingen en andere elementen om de content aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen.

Zorg dat het format van de content op je pagina past bij je doelgroep. Denk bij blogs aan aan een stapsgewijze uitleg, lijstjes, meningen of interviews. Voor landingspagina's kun je een lead generatie pagina of een locatiepagina maken. Voor transactionele zoekintenties is het essentieel om een duidelijke call-to-action aan te bieden. Dit kan variëren van "Koop nu" tot "Aanvraag indienen."

Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om de prestaties van je content bij te houden. Leer welke soorten content goed presteren en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

Als je ziet dat de bounce rate hoog is of de conversie laag, overweeg dan optimalisaties op basis van feedback en gedrag van gebruikers.

De waarde van een zoekintentie

Zoekintentie is dus belangrijk in de customer journey van een zoeker. Door te begrijpen wat mensen zoeken en de verschillende intenties achter zoekopdrachten te herkennen, kun je nieuwe content creëren die aansluit bij de behoefte en de bedoeling van de zoeker. Dit zal niet alleen je organische resultaten verbeteren, maar ook je website effectiever maken in het aantrekken van de juiste doelgroep.

Het begrijpen en inspelen op zoekintentie is een onmisbaar onderdeel van een succesvolle SEO-strategie en contentmarketing. Het is de sleutel tot het creëren van de juiste content op het juiste moment en het bevorderen van de groei van je online aanwezigheid. Het is een voortdurend evoluerend proces dat blijvende aandacht vereist, maar de beloningen in termen van verkeer en betrokkenheid zijn de inspanningen zeker waard.

Dus, blijf je verdiepen in de verschillende soorten zoekintenties en pas je nieuwe en bestaande content hierop aan voor de beste resultaten.

Verhoog je online impact met zoekintentie

Precies datgene aanbieden waar mensen naar zoeken. In het juiste format. Dat is inspelen op de zoekintentie. 

In deze blog gaan we dieper in op wat zoekintentie is, de verschillende zoekintenties, waarom ze belangrijk zijn, hoe je ze bepaalt en hoe je ze toepast. Als je de juiste zoekintentie begrijpt en leert herkennen, ben je een stap dichter bij het leveren van de informatie waar klanten op zoek naar zijn, zo kun je effectiever communiceren je doelen bereiken.

Content aansluiten bij de zoekintentie voor hogere Google rankings

Google succes wordt bepaald door een aantal factoren. Een van de SEO best practices is het optimaliseren van je pagina voor de juiste zoekintentie.

Om door zoekmachines gevonden te worden, is het cruciaal om content te maken en begrijpen met de juiste zoekintentie in gedachte.

Wil je meer verkeer, hogere rankings en een toename in conversies? Zoekintentie is jouw eerste stap naar online succes, en hier is waarom.

Wat is zoekintentie?

In de wereld van online zoekopdrachten is er meer dan alleen het invoeren van een paar trefwoorden in een zoekmachine. Achter elke zoekopdracht schuilt een specifieke bedoeling, een "zoekintentie" die de drijvende kracht is achter wat zoekers echt willen bereiken.

Ofwel: Zoekintentie is het waarom achter een zoekopdracht.

Zoekt iemand die 'smartphone' intikt op zoek naar aanbiedingen en prijzen voor smartphones, of willen ze telefoons vergelijken en recensies lezen voordat ze tot aankoop overgaan? En wanneer iemand op 'Java' zoekt, bedoeld die persoon dan koffie, het eiland Java in Indonesië, of informatie over de programmeertaal Java?

Waarom is zoekintentie belangrijk?

Het begrijpen van deze zoekintentie is van cruciaal belang om het juiste zoekresultaat te kunnen leveren. Want: het is belangrijk dat je pagina aansluit bij de juiste zoekintentie.

Anders is de bezoeker niet tevreden met het zoekresultaat, en dus ook niet met Google.

Voor Google is het van levensbelang om de juiste pagina's te tonen voor de zoeker. Dat is content die antwoord geeft op de vraag van de zoeker. Content die aansluit op de zoekintentie. Dan blijven mensen gebruik maken van Google en kan Google dus advertenties blijven verkopen.

Google is de ultieme scheidsrechter als het aankomt op SEO. Als je probeert je pagina hoger te laten ranken voor gebruikers die volgens Google niet geïnteresseerd zijn in de geboden inhoud, dan heeft dat geen zin. Het algoritme van Google is ontworpen om de zoekintentie van gebruikers te begrijpen en hen te voorzien van de meest relevante resultaten. Dus, als jouw pagina niet overeenkomt met de verwachtingen van Google's gebruikers, zal het niet alleen moeilijk zijn om een hogere ranking te behalen, maar het zal ook niet de gewenste resultaten opleveren voor jouw inspanningen in SEO.

Zoekintentie is gekoppeld aan verschillende fases in de customer journey. Door te begrijpen waar zoekers zich bevinden in hun besluitvormingsproces, kun je content aanbieden die inspeelt op hun behoeften en bedoeling.

Verschillende soorten zoekintenties

Zoekintentie verwijst naar de reden waarom een persoon een zoekopdracht in een zoekmachine uitvoert. Het is de achterliggende motivatie of het doel dat ze willen bereiken. Zoekintentie kan worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën:

  1. Informatief

  2. Navigerend

  3. Commercieel

  4. Transactioneel

Informatieve zoekintentie

De zoeker zoekt naar meer algemene informatie. Ze willen een vraag beantwoord krijgen of meer te weten komen over een bepaald onderwerp. Meestal leidt dit tot informatieve blogs of kennisbank artikelen die de vraag van de zoeker beantwoorden.

De informatieve zoekopdracht kan voorkomen in de vorm van een vraag of los begrip.

Voorbeelden van een informatieve zoekopdrachten zijn:

  • Wat is SEO

  • Hoe werken zonnepanelen

  • Hoe begin ik een startup

  • Wat is een canonical

  • Wat is de hoofdstad van Frankrijk

  • Hypotheek eisen

Navigerende zoekintentie

Deze zoeker heeft al iets specifieks in gedachten en typt zoekopdrachten om daar te komen. Het is vaak makkelijker om in Google de gewenste merknaam in te typen. Dit kan leiden tot sitelinks of de homepage van de gewenste website. Dat zijn links naar populaire onderdelen van de website, zoals "Aanmelden" of "Inloggen".

Voorbeelden van navigationele zoekintentie zijn:

  • Facebook login

  • YouTube

  • Bol.com

  • DUO

  • Branded verkeer

  • Een specifiek adres/ showroom/ winkel/ restaurant

  • Hotels in Parijs

  • Sleutelmaker Rotterdam


Commerciële zoekintentie

Hier is de zoeker van plan om een actie te ondernemen, zoals een aankoop, een download of een abonnement. Hoewel de zoeker ongeveer weet welk product of dienst hij of zij nodig heeft, moet de keuze nog gemaakt worden.

De zoeker vergelijkt de prijs van het product of dienst bij verschillende aanbieders en gaat op zoek naar kortingcodes.

Het gaat hier vaak om (prijs)vergelijkingen, klantbeoordelingen en meningen van experts.

Voorbeelden van de commerciële zoekintentie zijn:

  • Beste elektrische auto

  • Iphone 15 reviews

  • Beste telefoon 2023


Transactionele zoekintentie

Zoekers in de transactionele zoekintentie fase weten al specifiek welk product of welke dienst ze willen vinden. De zoeker heeft zich namelijk al volledig georiënteerd in de voorgaande fases.

Bij transactionele zoekintenties is de koopintentie duidelijk. Deze intentie is het makkelijkst te achterhalen omdat het product of de dienst in de zoekwoordcombinaties staat. Er wordt ook gezocht naar een plaats om te kopen, zowel offline als online. 

Transactionele zoekopdrachten geven vrijwel altijd resultaten waar iemand het product of de dienst kan afnemen. Voor producten zie je daarom vaak advertenties en organische resultaten met daarin voor woorden als “kopen” of “voor 23:59 besteld, morgen in huis”.

Voorbeelden van een transactionele zoekopdracht zijn:

  • Dove aanbieding

  • Zalando giftcard

  • IPhone 15 kopen

  • Pampers bestellen

  • Goedkope Macbook pro

  • Bol.com kortingscode

  • Hotel boeken


Hoe gebruik je zoekintentie?

1. Zoekintentie bepalen

De zoekintentie is vaak vanzelfsprekend. Kijk naar de veel voorkomende woorden op de eerste pagina van Google om snel te begrijpen welke resultaten mensen verwachten bij een zoekopdracht.

Wanneer een product of dienst wordt gecombineerd met termen als 'kopen', is het duidelijk dat de zoeker over wil gaan tot een aankoop. Aan de andere kant, als iemand zoekt naar 'hoe bouw je een website', is het duidelijk dat ze op zoek zijn naar informatie over het zelf bouwen van een website.

Bijvoorbeeld: 

"Top 10 Tips voor SEO" - Dit type titel suggereert een informatieve pagina met gids of lijst met tips.


"De Beste Camera's van 2023" - Deze pagina zal een ranglijst of beoordelingen bevatten, gericht op het helpen van mensen bij het kiezen van een camera. 

"De goedkoopste hotels - 50% korting!" - Hier suggereert de titel dat de inhoud zich richt op aanbiedingen van de goedkoopste hotels.

Deze voorbeelden illustreren hoe bepaalde woorden in titels (zoals "Top 10," "Stappen om," "Beste," "Hoe je," etc.) de intentie van de zoekresultaten onthullen, waardoor zoekers een idee krijgen van het type content dat ze kunnen verwachten.

2. Zoekintentie toepassen

Je zorgt ervoor dat je content aansluit op de zoekintentie die je hebt gevonden in de zoekresultaten.

Stel dat je een online winkel hebt die gespecialiseerd is in het aanbieden van service voor auto’s. Je probeert de productpagina voor 'auto onderhouden' hoger in de zoekresultaten te krijgen.

Maar...

Als de zoekresultaten voornamelijk bestaan uit een mix van blogs en garages die hun dienst aanbieden. Wat is dan de zoekintentie? De eerste resultaten zijn altijd leidend. Als er veel blogs geschreven worden over hoe een auto onderhouden moet worden, dan kun je overwegen om een informatief artikel daarover te schrijven. Van daaruit link je natuurlijk wel naar je productpagina.

Het is tijd om inhoud te creëren als je weet wat de bezoeker wil zien:

Bij informatieve content willen lezers informatie vinden over een bepaald onderwerp. Informatieve teksten moeten duidelijke, objectieve informatie verstrekken. Dit kunnen blogposts, artikelen, handleidingen of FAQ's zijn.

Navigerende zoekers willen naar een specifieke website of webpagina navigeren. Bij deze intentie is het belangrijk om beknopte en duidelijke informatie te verstrekken over hoe ze naar de gewenste bestemming kunnen gaan. Dit kunnen bijvoorbeeld contactgegevens of routebeschrijvingen zijn.

Bij een commerciële zoekintentie willen zoekers specifieke acties uitvoeren, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, een app downloaden, of zich aanmelden voor een evenement. Bij deze intentie moeten teksten overtuigend en gericht zijn op het aanzetten tot de gewenste actie.

Een zoeker met transactionele zoekintentie is op zoek naar een product of dienst en zijn waarschijnlijk klaar om te kopen. Teksten gericht op transactie-intentie moeten aantrekkelijke productbeschrijvingen, productpagina's, prijsinformatie, en een duidelijke call-to-action bevatten, zoals "Koop nu" of "Bestel vandaag nog".

Bij het schrijven van tekst voor zoekintenties is het belangrijk om de zoekopdracht en de context te begrijpen. Gebruik relevante zoekwoorden en zorg ervoor dat de inhoud overeenkomt met wat de gebruiker zoekt.

3. Zoekintenties combineren

Je kunt zoekintenties combineren.

De zoekintentie is niet altijd een vast gegeven. Daarom is het waardevol om te durven experimenteren. Wanneer de zoekresultaten momenteel geen blogs weergeven, maar jij gelooft dat dit het best aansluit bij de zoekintentie, kan het lonen om te experimenteren.

Dus, wees niet bang om te experimenteren. Bijvoorbeeld, voor de zoekterm 'Scootmobiel kopen', zou je een informatief artikel kunnen schrijven met de titel 'Lees deze aankoopgids voordat je een scootmobiel koopt'.

Leef je uit, wees creatief, maar zorg dat je een strategie volgt en niet probeert Google en bezoekers te misleiden. Als bezoekers je pagina snel verlaten en teruggaan naar Google voor andere zoekresultaten of een nieuwe zoekopdracht, is dat een sterke aanwijzing dat je zoekresultaat niet aansluit bij de zoekintentie. Bovendien kan een hoog bouncepercentage, waarbij gebruikers snel je pagina verlaten, worden opgemerkt door Google en mogelijk leiden tot een lagere positionering in de toekomstige zoekresultaten (SERP).

Creëer de beste content met zoekintentie

Nu weet je welke type content de bezoeker wilt zien.

Je kunt nu nieuwe content schrijven of content herschrijven met de behoeften van de zoeker in gedachten. Zorg ervoor dat de informatie waardevol en relevant is. Geef antwoord op vragen en los problemen op.

  • Voor informatieve zoekintenties: Creëer diepgaande informatieve artikelen, gidsen, of blogs die antwoord geven op de vragen van zoekers. Zorg ervoor dat de content relevant en up-to-date is.

  • Voor navigerende zoekintenties: Zorg ervoor dat je belangrijke site links op je website hebt en maak het gemakkelijk voor zoekers om de specifieke pagina's te vinden die ze zoeken.

  • Voor transactionele zoekintenties: Maak duidelijke landingspagina's voor producten of diensten met duidelijke call-to-action knoppen en nuttige informatie over prijzen, kenmerken, en voordelen.

  • Voor commerciële zoekintenties: Schrijf vergelijkende artikelen, koopgidsen, of recensies van producten of diensten om zoekers te helpen bij hun aankoopbeslissingen.

Creëer waardevolle en relevante content.

Zoekwoorden spelen een cruciale rol bij het schrijven van relevante content. Begin met het analyseren van zoekopdrachten die relevant zijn voor jouw niche of branche. Als je bijvoorbeeld merkt dat veel mensen zoeken naar "beste SEO-strategie voor beginners", dan kun je een artikel schrijven dat precies dat behandelt. Begin met het identificeren van zoekwoorden die aansluiten bij de zoekintentie.

Gebruik hulpmiddelen zoals Google Keyword Planner om zoekvolumes en concurrentie te begrijpen.

Laatste stappen

Pas de opmaak en structuur van je pagina aan op basis van de zoekintentie. Gebruik koppen, lijsten, afbeeldingen en andere elementen om de content aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen.

Zorg dat het format van de content op je pagina past bij je doelgroep. Denk bij blogs aan aan een stapsgewijze uitleg, lijstjes, meningen of interviews. Voor landingspagina's kun je een lead generatie pagina of een locatiepagina maken. Voor transactionele zoekintenties is het essentieel om een duidelijke call-to-action aan te bieden. Dit kan variëren van "Koop nu" tot "Aanvraag indienen."

Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om de prestaties van je content bij te houden. Leer welke soorten content goed presteren en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

Als je ziet dat de bounce rate hoog is of de conversie laag, overweeg dan optimalisaties op basis van feedback en gedrag van gebruikers.

De waarde van een zoekintentie

Zoekintentie is dus belangrijk in de customer journey van een zoeker. Door te begrijpen wat mensen zoeken en de verschillende intenties achter zoekopdrachten te herkennen, kun je nieuwe content creëren die aansluit bij de behoefte en de bedoeling van de zoeker. Dit zal niet alleen je organische resultaten verbeteren, maar ook je website effectiever maken in het aantrekken van de juiste doelgroep.

Het begrijpen en inspelen op zoekintentie is een onmisbaar onderdeel van een succesvolle SEO-strategie en contentmarketing. Het is de sleutel tot het creëren van de juiste content op het juiste moment en het bevorderen van de groei van je online aanwezigheid. Het is een voortdurend evoluerend proces dat blijvende aandacht vereist, maar de beloningen in termen van verkeer en betrokkenheid zijn de inspanningen zeker waard.

Dus, blijf je verdiepen in de verschillende soorten zoekintenties en pas je nieuwe en bestaande content hierop aan voor de beste resultaten.

Verhoog je online impact met zoekintentie

Precies datgene aanbieden waar mensen naar zoeken. In het juiste format. Dat is inspelen op de zoekintentie. 

In deze blog gaan we dieper in op wat zoekintentie is, de verschillende zoekintenties, waarom ze belangrijk zijn, hoe je ze bepaalt en hoe je ze toepast. Als je de juiste zoekintentie begrijpt en leert herkennen, ben je een stap dichter bij het leveren van de informatie waar klanten op zoek naar zijn, zo kun je effectiever communiceren je doelen bereiken.

Content aansluiten bij de zoekintentie voor hogere Google rankings

Google succes wordt bepaald door een aantal factoren. Een van de SEO best practices is het optimaliseren van je pagina voor de juiste zoekintentie.

Om door zoekmachines gevonden te worden, is het cruciaal om content te maken en begrijpen met de juiste zoekintentie in gedachte.

Wil je meer verkeer, hogere rankings en een toename in conversies? Zoekintentie is jouw eerste stap naar online succes, en hier is waarom.

Wat is zoekintentie?

In de wereld van online zoekopdrachten is er meer dan alleen het invoeren van een paar trefwoorden in een zoekmachine. Achter elke zoekopdracht schuilt een specifieke bedoeling, een "zoekintentie" die de drijvende kracht is achter wat zoekers echt willen bereiken.

Ofwel: Zoekintentie is het waarom achter een zoekopdracht.

Zoekt iemand die 'smartphone' intikt op zoek naar aanbiedingen en prijzen voor smartphones, of willen ze telefoons vergelijken en recensies lezen voordat ze tot aankoop overgaan? En wanneer iemand op 'Java' zoekt, bedoeld die persoon dan koffie, het eiland Java in Indonesië, of informatie over de programmeertaal Java?

Waarom is zoekintentie belangrijk?

Het begrijpen van deze zoekintentie is van cruciaal belang om het juiste zoekresultaat te kunnen leveren. Want: het is belangrijk dat je pagina aansluit bij de juiste zoekintentie.

Anders is de bezoeker niet tevreden met het zoekresultaat, en dus ook niet met Google.

Voor Google is het van levensbelang om de juiste pagina's te tonen voor de zoeker. Dat is content die antwoord geeft op de vraag van de zoeker. Content die aansluit op de zoekintentie. Dan blijven mensen gebruik maken van Google en kan Google dus advertenties blijven verkopen.

Google is de ultieme scheidsrechter als het aankomt op SEO. Als je probeert je pagina hoger te laten ranken voor gebruikers die volgens Google niet geïnteresseerd zijn in de geboden inhoud, dan heeft dat geen zin. Het algoritme van Google is ontworpen om de zoekintentie van gebruikers te begrijpen en hen te voorzien van de meest relevante resultaten. Dus, als jouw pagina niet overeenkomt met de verwachtingen van Google's gebruikers, zal het niet alleen moeilijk zijn om een hogere ranking te behalen, maar het zal ook niet de gewenste resultaten opleveren voor jouw inspanningen in SEO.

Zoekintentie is gekoppeld aan verschillende fases in de customer journey. Door te begrijpen waar zoekers zich bevinden in hun besluitvormingsproces, kun je content aanbieden die inspeelt op hun behoeften en bedoeling.

Verschillende soorten zoekintenties

Zoekintentie verwijst naar de reden waarom een persoon een zoekopdracht in een zoekmachine uitvoert. Het is de achterliggende motivatie of het doel dat ze willen bereiken. Zoekintentie kan worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën:

  1. Informatief

  2. Navigerend

  3. Commercieel

  4. Transactioneel

Informatieve zoekintentie

De zoeker zoekt naar meer algemene informatie. Ze willen een vraag beantwoord krijgen of meer te weten komen over een bepaald onderwerp. Meestal leidt dit tot informatieve blogs of kennisbank artikelen die de vraag van de zoeker beantwoorden.

De informatieve zoekopdracht kan voorkomen in de vorm van een vraag of los begrip.

Voorbeelden van een informatieve zoekopdrachten zijn:

  • Wat is SEO

  • Hoe werken zonnepanelen

  • Hoe begin ik een startup

  • Wat is een canonical

  • Wat is de hoofdstad van Frankrijk

  • Hypotheek eisen

Navigerende zoekintentie

Deze zoeker heeft al iets specifieks in gedachten en typt zoekopdrachten om daar te komen. Het is vaak makkelijker om in Google de gewenste merknaam in te typen. Dit kan leiden tot sitelinks of de homepage van de gewenste website. Dat zijn links naar populaire onderdelen van de website, zoals "Aanmelden" of "Inloggen".

Voorbeelden van navigationele zoekintentie zijn:

  • Facebook login

  • YouTube

  • Bol.com

  • DUO

  • Branded verkeer

  • Een specifiek adres/ showroom/ winkel/ restaurant

  • Hotels in Parijs

  • Sleutelmaker Rotterdam


Commerciële zoekintentie

Hier is de zoeker van plan om een actie te ondernemen, zoals een aankoop, een download of een abonnement. Hoewel de zoeker ongeveer weet welk product of dienst hij of zij nodig heeft, moet de keuze nog gemaakt worden.

De zoeker vergelijkt de prijs van het product of dienst bij verschillende aanbieders en gaat op zoek naar kortingcodes.

Het gaat hier vaak om (prijs)vergelijkingen, klantbeoordelingen en meningen van experts.

Voorbeelden van de commerciële zoekintentie zijn:

  • Beste elektrische auto

  • Iphone 15 reviews

  • Beste telefoon 2023


Transactionele zoekintentie

Zoekers in de transactionele zoekintentie fase weten al specifiek welk product of welke dienst ze willen vinden. De zoeker heeft zich namelijk al volledig georiënteerd in de voorgaande fases.

Bij transactionele zoekintenties is de koopintentie duidelijk. Deze intentie is het makkelijkst te achterhalen omdat het product of de dienst in de zoekwoordcombinaties staat. Er wordt ook gezocht naar een plaats om te kopen, zowel offline als online. 

Transactionele zoekopdrachten geven vrijwel altijd resultaten waar iemand het product of de dienst kan afnemen. Voor producten zie je daarom vaak advertenties en organische resultaten met daarin voor woorden als “kopen” of “voor 23:59 besteld, morgen in huis”.

Voorbeelden van een transactionele zoekopdracht zijn:

  • Dove aanbieding

  • Zalando giftcard

  • IPhone 15 kopen

  • Pampers bestellen

  • Goedkope Macbook pro

  • Bol.com kortingscode

  • Hotel boeken


Hoe gebruik je zoekintentie?

1. Zoekintentie bepalen

De zoekintentie is vaak vanzelfsprekend. Kijk naar de veel voorkomende woorden op de eerste pagina van Google om snel te begrijpen welke resultaten mensen verwachten bij een zoekopdracht.

Wanneer een product of dienst wordt gecombineerd met termen als 'kopen', is het duidelijk dat de zoeker over wil gaan tot een aankoop. Aan de andere kant, als iemand zoekt naar 'hoe bouw je een website', is het duidelijk dat ze op zoek zijn naar informatie over het zelf bouwen van een website.

Bijvoorbeeld: 

"Top 10 Tips voor SEO" - Dit type titel suggereert een informatieve pagina met gids of lijst met tips.


"De Beste Camera's van 2023" - Deze pagina zal een ranglijst of beoordelingen bevatten, gericht op het helpen van mensen bij het kiezen van een camera. 

"De goedkoopste hotels - 50% korting!" - Hier suggereert de titel dat de inhoud zich richt op aanbiedingen van de goedkoopste hotels.

Deze voorbeelden illustreren hoe bepaalde woorden in titels (zoals "Top 10," "Stappen om," "Beste," "Hoe je," etc.) de intentie van de zoekresultaten onthullen, waardoor zoekers een idee krijgen van het type content dat ze kunnen verwachten.

2. Zoekintentie toepassen

Je zorgt ervoor dat je content aansluit op de zoekintentie die je hebt gevonden in de zoekresultaten.

Stel dat je een online winkel hebt die gespecialiseerd is in het aanbieden van service voor auto’s. Je probeert de productpagina voor 'auto onderhouden' hoger in de zoekresultaten te krijgen.

Maar...

Als de zoekresultaten voornamelijk bestaan uit een mix van blogs en garages die hun dienst aanbieden. Wat is dan de zoekintentie? De eerste resultaten zijn altijd leidend. Als er veel blogs geschreven worden over hoe een auto onderhouden moet worden, dan kun je overwegen om een informatief artikel daarover te schrijven. Van daaruit link je natuurlijk wel naar je productpagina.

Het is tijd om inhoud te creëren als je weet wat de bezoeker wil zien:

Bij informatieve content willen lezers informatie vinden over een bepaald onderwerp. Informatieve teksten moeten duidelijke, objectieve informatie verstrekken. Dit kunnen blogposts, artikelen, handleidingen of FAQ's zijn.

Navigerende zoekers willen naar een specifieke website of webpagina navigeren. Bij deze intentie is het belangrijk om beknopte en duidelijke informatie te verstrekken over hoe ze naar de gewenste bestemming kunnen gaan. Dit kunnen bijvoorbeeld contactgegevens of routebeschrijvingen zijn.

Bij een commerciële zoekintentie willen zoekers specifieke acties uitvoeren, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, een app downloaden, of zich aanmelden voor een evenement. Bij deze intentie moeten teksten overtuigend en gericht zijn op het aanzetten tot de gewenste actie.

Een zoeker met transactionele zoekintentie is op zoek naar een product of dienst en zijn waarschijnlijk klaar om te kopen. Teksten gericht op transactie-intentie moeten aantrekkelijke productbeschrijvingen, productpagina's, prijsinformatie, en een duidelijke call-to-action bevatten, zoals "Koop nu" of "Bestel vandaag nog".

Bij het schrijven van tekst voor zoekintenties is het belangrijk om de zoekopdracht en de context te begrijpen. Gebruik relevante zoekwoorden en zorg ervoor dat de inhoud overeenkomt met wat de gebruiker zoekt.

3. Zoekintenties combineren

Je kunt zoekintenties combineren.

De zoekintentie is niet altijd een vast gegeven. Daarom is het waardevol om te durven experimenteren. Wanneer de zoekresultaten momenteel geen blogs weergeven, maar jij gelooft dat dit het best aansluit bij de zoekintentie, kan het lonen om te experimenteren.

Dus, wees niet bang om te experimenteren. Bijvoorbeeld, voor de zoekterm 'Scootmobiel kopen', zou je een informatief artikel kunnen schrijven met de titel 'Lees deze aankoopgids voordat je een scootmobiel koopt'.

Leef je uit, wees creatief, maar zorg dat je een strategie volgt en niet probeert Google en bezoekers te misleiden. Als bezoekers je pagina snel verlaten en teruggaan naar Google voor andere zoekresultaten of een nieuwe zoekopdracht, is dat een sterke aanwijzing dat je zoekresultaat niet aansluit bij de zoekintentie. Bovendien kan een hoog bouncepercentage, waarbij gebruikers snel je pagina verlaten, worden opgemerkt door Google en mogelijk leiden tot een lagere positionering in de toekomstige zoekresultaten (SERP).

Creëer de beste content met zoekintentie

Nu weet je welke type content de bezoeker wilt zien.

Je kunt nu nieuwe content schrijven of content herschrijven met de behoeften van de zoeker in gedachten. Zorg ervoor dat de informatie waardevol en relevant is. Geef antwoord op vragen en los problemen op.

  • Voor informatieve zoekintenties: Creëer diepgaande informatieve artikelen, gidsen, of blogs die antwoord geven op de vragen van zoekers. Zorg ervoor dat de content relevant en up-to-date is.

  • Voor navigerende zoekintenties: Zorg ervoor dat je belangrijke site links op je website hebt en maak het gemakkelijk voor zoekers om de specifieke pagina's te vinden die ze zoeken.

  • Voor transactionele zoekintenties: Maak duidelijke landingspagina's voor producten of diensten met duidelijke call-to-action knoppen en nuttige informatie over prijzen, kenmerken, en voordelen.

  • Voor commerciële zoekintenties: Schrijf vergelijkende artikelen, koopgidsen, of recensies van producten of diensten om zoekers te helpen bij hun aankoopbeslissingen.

Creëer waardevolle en relevante content.

Zoekwoorden spelen een cruciale rol bij het schrijven van relevante content. Begin met het analyseren van zoekopdrachten die relevant zijn voor jouw niche of branche. Als je bijvoorbeeld merkt dat veel mensen zoeken naar "beste SEO-strategie voor beginners", dan kun je een artikel schrijven dat precies dat behandelt. Begin met het identificeren van zoekwoorden die aansluiten bij de zoekintentie.

Gebruik hulpmiddelen zoals Google Keyword Planner om zoekvolumes en concurrentie te begrijpen.

Laatste stappen

Pas de opmaak en structuur van je pagina aan op basis van de zoekintentie. Gebruik koppen, lijsten, afbeeldingen en andere elementen om de content aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen.

Zorg dat het format van de content op je pagina past bij je doelgroep. Denk bij blogs aan aan een stapsgewijze uitleg, lijstjes, meningen of interviews. Voor landingspagina's kun je een lead generatie pagina of een locatiepagina maken. Voor transactionele zoekintenties is het essentieel om een duidelijke call-to-action aan te bieden. Dit kan variëren van "Koop nu" tot "Aanvraag indienen."

Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om de prestaties van je content bij te houden. Leer welke soorten content goed presteren en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

Als je ziet dat de bounce rate hoog is of de conversie laag, overweeg dan optimalisaties op basis van feedback en gedrag van gebruikers.

De waarde van een zoekintentie

Zoekintentie is dus belangrijk in de customer journey van een zoeker. Door te begrijpen wat mensen zoeken en de verschillende intenties achter zoekopdrachten te herkennen, kun je nieuwe content creëren die aansluit bij de behoefte en de bedoeling van de zoeker. Dit zal niet alleen je organische resultaten verbeteren, maar ook je website effectiever maken in het aantrekken van de juiste doelgroep.

Het begrijpen en inspelen op zoekintentie is een onmisbaar onderdeel van een succesvolle SEO-strategie en contentmarketing. Het is de sleutel tot het creëren van de juiste content op het juiste moment en het bevorderen van de groei van je online aanwezigheid. Het is een voortdurend evoluerend proces dat blijvende aandacht vereist, maar de beloningen in termen van verkeer en betrokkenheid zijn de inspanningen zeker waard.

Dus, blijf je verdiepen in de verschillende soorten zoekintenties en pas je nieuwe en bestaande content hierop aan voor de beste resultaten.

Verhoog je online impact met zoekintentie

Precies datgene aanbieden waar mensen naar zoeken. In het juiste format. Dat is inspelen op de zoekintentie. 

In deze blog gaan we dieper in op wat zoekintentie is, de verschillende zoekintenties, waarom ze belangrijk zijn, hoe je ze bepaalt en hoe je ze toepast. Als je de juiste zoekintentie begrijpt en leert herkennen, ben je een stap dichter bij het leveren van de informatie waar klanten op zoek naar zijn, zo kun je effectiever communiceren je doelen bereiken.

Content aansluiten bij de zoekintentie voor hogere Google rankings

Google succes wordt bepaald door een aantal factoren. Een van de SEO best practices is het optimaliseren van je pagina voor de juiste zoekintentie.

Om door zoekmachines gevonden te worden, is het cruciaal om content te maken en begrijpen met de juiste zoekintentie in gedachte.

Wil je meer verkeer, hogere rankings en een toename in conversies? Zoekintentie is jouw eerste stap naar online succes, en hier is waarom.

Wat is zoekintentie?

In de wereld van online zoekopdrachten is er meer dan alleen het invoeren van een paar trefwoorden in een zoekmachine. Achter elke zoekopdracht schuilt een specifieke bedoeling, een "zoekintentie" die de drijvende kracht is achter wat zoekers echt willen bereiken.

Ofwel: Zoekintentie is het waarom achter een zoekopdracht.

Zoekt iemand die 'smartphone' intikt op zoek naar aanbiedingen en prijzen voor smartphones, of willen ze telefoons vergelijken en recensies lezen voordat ze tot aankoop overgaan? En wanneer iemand op 'Java' zoekt, bedoeld die persoon dan koffie, het eiland Java in Indonesië, of informatie over de programmeertaal Java?

Waarom is zoekintentie belangrijk?

Het begrijpen van deze zoekintentie is van cruciaal belang om het juiste zoekresultaat te kunnen leveren. Want: het is belangrijk dat je pagina aansluit bij de juiste zoekintentie.

Anders is de bezoeker niet tevreden met het zoekresultaat, en dus ook niet met Google.

Voor Google is het van levensbelang om de juiste pagina's te tonen voor de zoeker. Dat is content die antwoord geeft op de vraag van de zoeker. Content die aansluit op de zoekintentie. Dan blijven mensen gebruik maken van Google en kan Google dus advertenties blijven verkopen.

Google is de ultieme scheidsrechter als het aankomt op SEO. Als je probeert je pagina hoger te laten ranken voor gebruikers die volgens Google niet geïnteresseerd zijn in de geboden inhoud, dan heeft dat geen zin. Het algoritme van Google is ontworpen om de zoekintentie van gebruikers te begrijpen en hen te voorzien van de meest relevante resultaten. Dus, als jouw pagina niet overeenkomt met de verwachtingen van Google's gebruikers, zal het niet alleen moeilijk zijn om een hogere ranking te behalen, maar het zal ook niet de gewenste resultaten opleveren voor jouw inspanningen in SEO.

Zoekintentie is gekoppeld aan verschillende fases in de customer journey. Door te begrijpen waar zoekers zich bevinden in hun besluitvormingsproces, kun je content aanbieden die inspeelt op hun behoeften en bedoeling.

Verschillende soorten zoekintenties

Zoekintentie verwijst naar de reden waarom een persoon een zoekopdracht in een zoekmachine uitvoert. Het is de achterliggende motivatie of het doel dat ze willen bereiken. Zoekintentie kan worden onderverdeeld in vier hoofdcategorieën:

  1. Informatief

  2. Navigerend

  3. Commercieel

  4. Transactioneel

Informatieve zoekintentie

De zoeker zoekt naar meer algemene informatie. Ze willen een vraag beantwoord krijgen of meer te weten komen over een bepaald onderwerp. Meestal leidt dit tot informatieve blogs of kennisbank artikelen die de vraag van de zoeker beantwoorden.

De informatieve zoekopdracht kan voorkomen in de vorm van een vraag of los begrip.

Voorbeelden van een informatieve zoekopdrachten zijn:

  • Wat is SEO

  • Hoe werken zonnepanelen

  • Hoe begin ik een startup

  • Wat is een canonical

  • Wat is de hoofdstad van Frankrijk

  • Hypotheek eisen

Navigerende zoekintentie

Deze zoeker heeft al iets specifieks in gedachten en typt zoekopdrachten om daar te komen. Het is vaak makkelijker om in Google de gewenste merknaam in te typen. Dit kan leiden tot sitelinks of de homepage van de gewenste website. Dat zijn links naar populaire onderdelen van de website, zoals "Aanmelden" of "Inloggen".

Voorbeelden van navigationele zoekintentie zijn:

  • Facebook login

  • YouTube

  • Bol.com

  • DUO

  • Branded verkeer

  • Een specifiek adres/ showroom/ winkel/ restaurant

  • Hotels in Parijs

  • Sleutelmaker Rotterdam


Commerciële zoekintentie

Hier is de zoeker van plan om een actie te ondernemen, zoals een aankoop, een download of een abonnement. Hoewel de zoeker ongeveer weet welk product of dienst hij of zij nodig heeft, moet de keuze nog gemaakt worden.

De zoeker vergelijkt de prijs van het product of dienst bij verschillende aanbieders en gaat op zoek naar kortingcodes.

Het gaat hier vaak om (prijs)vergelijkingen, klantbeoordelingen en meningen van experts.

Voorbeelden van de commerciële zoekintentie zijn:

  • Beste elektrische auto

  • Iphone 15 reviews

  • Beste telefoon 2023


Transactionele zoekintentie

Zoekers in de transactionele zoekintentie fase weten al specifiek welk product of welke dienst ze willen vinden. De zoeker heeft zich namelijk al volledig georiënteerd in de voorgaande fases.

Bij transactionele zoekintenties is de koopintentie duidelijk. Deze intentie is het makkelijkst te achterhalen omdat het product of de dienst in de zoekwoordcombinaties staat. Er wordt ook gezocht naar een plaats om te kopen, zowel offline als online. 

Transactionele zoekopdrachten geven vrijwel altijd resultaten waar iemand het product of de dienst kan afnemen. Voor producten zie je daarom vaak advertenties en organische resultaten met daarin voor woorden als “kopen” of “voor 23:59 besteld, morgen in huis”.

Voorbeelden van een transactionele zoekopdracht zijn:

  • Dove aanbieding

  • Zalando giftcard

  • IPhone 15 kopen

  • Pampers bestellen

  • Goedkope Macbook pro

  • Bol.com kortingscode

  • Hotel boeken


Hoe gebruik je zoekintentie?

1. Zoekintentie bepalen

De zoekintentie is vaak vanzelfsprekend. Kijk naar de veel voorkomende woorden op de eerste pagina van Google om snel te begrijpen welke resultaten mensen verwachten bij een zoekopdracht.

Wanneer een product of dienst wordt gecombineerd met termen als 'kopen', is het duidelijk dat de zoeker over wil gaan tot een aankoop. Aan de andere kant, als iemand zoekt naar 'hoe bouw je een website', is het duidelijk dat ze op zoek zijn naar informatie over het zelf bouwen van een website.

Bijvoorbeeld: 

"Top 10 Tips voor SEO" - Dit type titel suggereert een informatieve pagina met gids of lijst met tips.


"De Beste Camera's van 2023" - Deze pagina zal een ranglijst of beoordelingen bevatten, gericht op het helpen van mensen bij het kiezen van een camera. 

"De goedkoopste hotels - 50% korting!" - Hier suggereert de titel dat de inhoud zich richt op aanbiedingen van de goedkoopste hotels.

Deze voorbeelden illustreren hoe bepaalde woorden in titels (zoals "Top 10," "Stappen om," "Beste," "Hoe je," etc.) de intentie van de zoekresultaten onthullen, waardoor zoekers een idee krijgen van het type content dat ze kunnen verwachten.

2. Zoekintentie toepassen

Je zorgt ervoor dat je content aansluit op de zoekintentie die je hebt gevonden in de zoekresultaten.

Stel dat je een online winkel hebt die gespecialiseerd is in het aanbieden van service voor auto’s. Je probeert de productpagina voor 'auto onderhouden' hoger in de zoekresultaten te krijgen.

Maar...

Als de zoekresultaten voornamelijk bestaan uit een mix van blogs en garages die hun dienst aanbieden. Wat is dan de zoekintentie? De eerste resultaten zijn altijd leidend. Als er veel blogs geschreven worden over hoe een auto onderhouden moet worden, dan kun je overwegen om een informatief artikel daarover te schrijven. Van daaruit link je natuurlijk wel naar je productpagina.

Het is tijd om inhoud te creëren als je weet wat de bezoeker wil zien:

Bij informatieve content willen lezers informatie vinden over een bepaald onderwerp. Informatieve teksten moeten duidelijke, objectieve informatie verstrekken. Dit kunnen blogposts, artikelen, handleidingen of FAQ's zijn.

Navigerende zoekers willen naar een specifieke website of webpagina navigeren. Bij deze intentie is het belangrijk om beknopte en duidelijke informatie te verstrekken over hoe ze naar de gewenste bestemming kunnen gaan. Dit kunnen bijvoorbeeld contactgegevens of routebeschrijvingen zijn.

Bij een commerciële zoekintentie willen zoekers specifieke acties uitvoeren, zoals het aanmelden voor een nieuwsbrief, een app downloaden, of zich aanmelden voor een evenement. Bij deze intentie moeten teksten overtuigend en gericht zijn op het aanzetten tot de gewenste actie.

Een zoeker met transactionele zoekintentie is op zoek naar een product of dienst en zijn waarschijnlijk klaar om te kopen. Teksten gericht op transactie-intentie moeten aantrekkelijke productbeschrijvingen, productpagina's, prijsinformatie, en een duidelijke call-to-action bevatten, zoals "Koop nu" of "Bestel vandaag nog".

Bij het schrijven van tekst voor zoekintenties is het belangrijk om de zoekopdracht en de context te begrijpen. Gebruik relevante zoekwoorden en zorg ervoor dat de inhoud overeenkomt met wat de gebruiker zoekt.

3. Zoekintenties combineren

Je kunt zoekintenties combineren.

De zoekintentie is niet altijd een vast gegeven. Daarom is het waardevol om te durven experimenteren. Wanneer de zoekresultaten momenteel geen blogs weergeven, maar jij gelooft dat dit het best aansluit bij de zoekintentie, kan het lonen om te experimenteren.

Dus, wees niet bang om te experimenteren. Bijvoorbeeld, voor de zoekterm 'Scootmobiel kopen', zou je een informatief artikel kunnen schrijven met de titel 'Lees deze aankoopgids voordat je een scootmobiel koopt'.

Leef je uit, wees creatief, maar zorg dat je een strategie volgt en niet probeert Google en bezoekers te misleiden. Als bezoekers je pagina snel verlaten en teruggaan naar Google voor andere zoekresultaten of een nieuwe zoekopdracht, is dat een sterke aanwijzing dat je zoekresultaat niet aansluit bij de zoekintentie. Bovendien kan een hoog bouncepercentage, waarbij gebruikers snel je pagina verlaten, worden opgemerkt door Google en mogelijk leiden tot een lagere positionering in de toekomstige zoekresultaten (SERP).

Creëer de beste content met zoekintentie

Nu weet je welke type content de bezoeker wilt zien.

Je kunt nu nieuwe content schrijven of content herschrijven met de behoeften van de zoeker in gedachten. Zorg ervoor dat de informatie waardevol en relevant is. Geef antwoord op vragen en los problemen op.

  • Voor informatieve zoekintenties: Creëer diepgaande informatieve artikelen, gidsen, of blogs die antwoord geven op de vragen van zoekers. Zorg ervoor dat de content relevant en up-to-date is.

  • Voor navigerende zoekintenties: Zorg ervoor dat je belangrijke site links op je website hebt en maak het gemakkelijk voor zoekers om de specifieke pagina's te vinden die ze zoeken.

  • Voor transactionele zoekintenties: Maak duidelijke landingspagina's voor producten of diensten met duidelijke call-to-action knoppen en nuttige informatie over prijzen, kenmerken, en voordelen.

  • Voor commerciële zoekintenties: Schrijf vergelijkende artikelen, koopgidsen, of recensies van producten of diensten om zoekers te helpen bij hun aankoopbeslissingen.

Creëer waardevolle en relevante content.

Zoekwoorden spelen een cruciale rol bij het schrijven van relevante content. Begin met het analyseren van zoekopdrachten die relevant zijn voor jouw niche of branche. Als je bijvoorbeeld merkt dat veel mensen zoeken naar "beste SEO-strategie voor beginners", dan kun je een artikel schrijven dat precies dat behandelt. Begin met het identificeren van zoekwoorden die aansluiten bij de zoekintentie.

Gebruik hulpmiddelen zoals Google Keyword Planner om zoekvolumes en concurrentie te begrijpen.

Laatste stappen

Pas de opmaak en structuur van je pagina aan op basis van de zoekintentie. Gebruik koppen, lijsten, afbeeldingen en andere elementen om de content aantrekkelijk en gemakkelijk te begrijpen.

Zorg dat het format van de content op je pagina past bij je doelgroep. Denk bij blogs aan aan een stapsgewijze uitleg, lijstjes, meningen of interviews. Voor landingspagina's kun je een lead generatie pagina of een locatiepagina maken. Voor transactionele zoekintenties is het essentieel om een duidelijke call-to-action aan te bieden. Dit kan variëren van "Koop nu" tot "Aanvraag indienen."

Gebruik tools zoals Google Analytics en Google Search Console om de prestaties van je content bij te houden. Leer welke soorten content goed presteren en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

Als je ziet dat de bounce rate hoog is of de conversie laag, overweeg dan optimalisaties op basis van feedback en gedrag van gebruikers.

De waarde van een zoekintentie

Zoekintentie is dus belangrijk in de customer journey van een zoeker. Door te begrijpen wat mensen zoeken en de verschillende intenties achter zoekopdrachten te herkennen, kun je nieuwe content creëren die aansluit bij de behoefte en de bedoeling van de zoeker. Dit zal niet alleen je organische resultaten verbeteren, maar ook je website effectiever maken in het aantrekken van de juiste doelgroep.

Het begrijpen en inspelen op zoekintentie is een onmisbaar onderdeel van een succesvolle SEO-strategie en contentmarketing. Het is de sleutel tot het creëren van de juiste content op het juiste moment en het bevorderen van de groei van je online aanwezigheid. Het is een voortdurend evoluerend proces dat blijvende aandacht vereist, maar de beloningen in termen van verkeer en betrokkenheid zijn de inspanningen zeker waard.

Dus, blijf je verdiepen in de verschillende soorten zoekintenties en pas je nieuwe en bestaande content hierop aan voor de beste resultaten.

SEO

Alles over de 8 grootste SEO events van 2024

SEO

Alles over de 8 grootste SEO events van 2024

SEO

Alles over de 8 grootste SEO events van 2024

SEO

Alles over de 8 grootste SEO events van 2024

SEO

Black Friday SEO deals (2024): tot wel 70% korting!

SEO

Black Friday SEO deals (2024): tot wel 70% korting!

SEO

Black Friday SEO deals (2024): tot wel 70% korting!

SEO

Black Friday SEO deals (2024): tot wel 70% korting!

De weg naar succes in Google: de kracht van zoekintentie

De weg naar succes in Google: de kracht van zoekintentie

De weg naar succes in Google: de kracht van zoekintentie

De weg naar succes in Google: de kracht van zoekintentie

Ontdek in 30 minuten
welke omzet jouw bedrijf laat liggen.

Logo

Elandstraat 92
2901BK Capelle a/d IJssel

+31 (0)10 – 669 00 24

Copyright © 2011 - 2024 Webleaders B.V. All Rights Reserved - Algemene voorwaarden - Cookieverklaring - Privacyverklaring

Ontdek in 30 minuten welke omzet
jouw bedrijf laat liggen.

Copyright © 2011 - 2023 Webleaders B.V. All Rights Reserved - Cookieverklaring - Privacyverklaring

Ontdek in 30 minuten
welke omzet jouw bedrijf laat liggen.

Logo

Elandstraat 92
2901BK Capelle a/d IJssel

+31 (0)10 – 669 00 24

Copyright © 2011 - 2024 Webleaders B.V. All Rights Reserved - Algemene voorwaarden - Cookieverklaring - Privacyverklaring